Uskoro uzdignuta ploha u centru, te dodatne kamere za nadzor brzine u gradu

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Zadnjih nekoliko godina u Zaprešiću se intenzivno radi na povećanju sigurnosti u prometu, a pogotovo sigurnosti djece. Ovog rujna u vrtiće i škole Zaprešića krenulo je više polaznika nego prethodne godine. U vrtiće je krenulo 223 djece, dok je prošle godine bilo upisano 198 novih vrtićanaca. I škole bilježe slično povećanje broja prvašića. 214 ih je bilo upisano 2020. godine, a broj djece koja su ove godine po prvi put sjela u školske klupe, popeo se na 223. Zbog sigurnosti djece u zonama škola izrađeni su prometni elaborati za izgradnju uzdignutih ploha.

Ivana Hotko, viša stručna suradnica za infrastrukturu i promet u Gradu Zaprešiću, u razgovoru za ZFM je potvrdila da je, s obzirom na to da grad Zaprešić na svome području ima dvije osnovne škole i dječje vrtiće, naglasak kroz elaborate bio na osiguranju ulaska u osnovnu školu djece i ulaska u dječje vrtiće, i sukladno tomu izvedene su plohe ispred ulaska u OŠ Ljudevita Gaj i OŠ Antuna Augustinčića, a također izgrađene su i uzdignute plohe na ulascima u dječje vrtiće.

Hotko je dodala da su u Gradu Zaprešiću svjesni činjenice da i dalje treba raditi na povećanju sigurnosti, osobito djece, pa se u suradnji sa Županijskom upravom za ceste planira izgradnja još jedne uzdignute plohe koja bi se nalazila u centru Zaprešića na vrlo prometnoj dionici za pješake, u Ulici bana Josipa Jelačića u neposrednoj blizini Zagrebačke banke. Ovih dana očekuje se i konkretan dogovor točno oko termina i načina izvođenja radova.

Foto: Uzdignuta ploha u Ulici Ante Starčevića

Jedan od načina kontroliranja brzine kretanja vozila su i kamere kojima se mjeri brzina. Od Ivane Hotko smo saznali kako trenutno na području grada Zaprešića postoje dvije kamere, odnosno dva radarska uređaja kojima se mjeri brzina kretanja osobnih vozila. Oni se rotiraju po pet kućišta i tako se sankcioniraju vozači koji voze prebrzo. U planu je izrada prometnog elaborata s još kućišta koja bi bila namijenjena za nove kamera za nadzor brzine, te će se u suradnji s policijskom postajom Zaprešić, nove lokacije odrediti sukladno statistikama prekoračenja brzine.

Ivana Hotko je podsjetila kako su u zonama vrtića i škola, po završenom projektu sa Švicarskim partnerima i udrugom RODA, izgrađene uzdignute plohe uz OŠ Ljudevita Gaja, na raskrižju ulice Ljudevita Gaja i Mokričke ulice. Potvrdila je kako su se plohe pokazale kao izuzetno dobra praksa, uz činjenicu da je u svim zonama vrtića i škola smanjena dozvoljena brzina na 30 km/h.