Uskoro sinkronizirani semafori u Zaprešiću

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Rastom Zaprešića i okolice pojavila se potreba za izgradnjom novih prometnica, ali i reorganizacijom prometa. Ukazala se potreba i za sinkronizacijom semafora u samom gradu, te na novoj obilaznici. Iz Grada Zaprešića smo dobili potvrdu da je sve pripremljeno za budući zaprešićki zeleni val.

Ivana Hotko, viša stručna suradnica za infrastrukturu i promet u Gradu Zaprešiću, u razgovoru za Zfm je podsjetila kako je ono što je nekada u Zaprešiću bila budućnost, sada sadašnjost. Tako je izgrađena sjeverna obilaznica od Westgatea prema rotoru Inker, dok s druge strane imamo u izgradnji južnu obilaznicu koja već ima dva izlaza prema određenim dijelovima u gradu Zaprešiću: Starčevićeva ulica i izlaz prema ulici Obrubići.

Hotko je dodala kako se, sukladno puštanju u promet navedenih odvojaka s južne obilaznice, ukazala potreba za sinkronizacijom semafora na navedenoj dionici. Najveća potreba je bila za sinkronizacijom semafora u ulici Pavla Lončara, na dionici od rotora Konzum do Trga žrtava fašizma. Potvrdila je kako je već napravljeno brojanje prometa na svim semaforiziranim raskrižjima, te da su gotovi i novi signalni planovi koji bi uskoro trebali biti u funkciji zelenog vala. Kroz isti elaborat obuhvaćena je i druga faza sinkronizacije semafora koja obuhvaća dionicu od Trga žrtava fašizma prema Jurmanovoj ulici. Puštanje druge faze u promet očekuje se nakon puštanja sinkronizacije ulice Pavla Lončara, kad će se sinkronizirati semafori i u ulici Kardinala Alojzija Stepinca. U Gradu Zaprešiću vjeruju da će se, kada bude izgrađena južna obilaznica do Šibica, u samom Zaprešiću značajno rasteretiti promet, da će zeleni val zaživjeti, i da će prostor u samom centru grada biti puno brži s puno manje čekanja.

Na pitanje kada se očekuje sinkronizacija semafora, Ivana Hotko je potvrdila kako su dostavljeni novi signalni planovi za zeleni val na ulici Pavla Lončara, no, uzimajući u obzir još neke radove koji se planiraju u sklopu aglomeracije, očekuje se da bi do kraja ove godine sinkroni plan semafora u ulici Pavla Lončara mogao biti u funkciji u prvoj fazi.

Podsjetila je i na planove izgradnje istočne obilaznice, odnosno prometnice koja bi spajala staru zagorsku i svojom trasom prolazila uz radnu zonu u Zaprešiću. Ta obilaznica bi vukla promet iz Krapinske ulice u ulice Klake i Ruševje, a njen nastavak bi išao nadvožnjakom preko željezničke pruge koji bi se vezao na most prema Svetoj Nedelji.