Dan otvorenih vrata u Lužnici ove nedjelje

NE PROPUSTITE NOVOSTI

U nedjelju, 3. listopada se održava tradicionalno druženje na Danu otvorenih vrata u Lužnici! Prilika je to da se posjeti barokno zdanje Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, te razgleda dvorac.

Dvorac Lužnica barokni je dvorac izgrađen u drugoj polovici 18. stoljeća i primjer je višekrilnog otvorenog dvorca. Danas ima status spomenika prve kategorije, i zaštićeno je kulturno dobro.

Dvorac je građen vjerojatno na mjestu nekadašnjeg kaštela te se nalazi u mjestu Lužnica, na prijelazu savske doline u Marijagoričko pobrđe, nekoliko kilometara zapadno od Zaprešića. Prvi vlasnik imanja Lužnica bila je plemićka obitelj Čikulin, podrijetlom iz Italije. U 18. stoljeću imanje Lužnica dijeli se između Ivana Franje Čikulina, posljednjeg potomka obitelji Čikulin, i obitelji Moscon. Obitelj Moscon otkupljuje cijeli posjed te ga dobiva Maksimilijana Moscon. Njezin suprug, podžupan Ivan Hyacinthy oporučno ostavlja Lužnicu zagrebačkom Kaptolu. Međutim, njegov postupak osporava Maksimilijanina sestra Julijana Sermage koja vodi parnicu protiv Kaptola. Konačno, Lužnica dolazi u posjed Pavla Raucha. Pavao Rauch preuredio je dvorac, a vjerojatno ga je i dao ponovo sagraditi 1791. godine – godine koja je urezana na stepenicu glavnog drvenog stubišta unutar dvorca. Datacija dvorca u drugu polovicu 18. stoljeća temelji se prema toj godini sa stubišta te prema povelji o posveti kapele sv. Križa u jugoistočnom krilu dvorca koja je iz 1761. godine. Lužnica postaje glavno sjedište obitelji baruna Rauch, a o vlasništvu svjedoči i obiteljski grb baruna Raucha na kaljevoj peći u glavnom salonu dvorca.

Od 1925. godine dvorac i imanje Lužnica dolaze u vlasništvo Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog te tako ostaje sve do danas. Od 1928. godine uz dvorac se veže i ime “Marijin dvor”.

Prvotna funkcija dvorca Lužnica bila je rezidencijalna, odnosno dvorac je bio namijenjen reprezentativnom stanovanju plemićkih obitelji (Čikulini, Rauch). Nakon što je prešao u vlasništvo sestara milosrdnica, dvorac Lužnica počeo se koristiti kao smještaj i odmaralište za bolesne i starije sestre. Od 1935. godine neko je vrijeme bio korišten i za zbrinjavanje siromašne djece, a ubrzo i za mnoge odgojne i obrazovne sadržaje u organizaciji sestara milosrdnica, poput ženske gospodarsko-domaćinske škole pokrenute 1940. godine, dječjeg vrtića te satova pjevanja i sviranja. Godine 2005. pored dvorca se gradi i Dom za umirovljene časne sestre. Godine 2007. otvoren je Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor koji organizira duhovne i edukacijske programe pod vodstvom sestara milosrdnica. Prostorije dvorca danas su prilagođene modernim zahtjevima održavanja skupova i seminara te stavljene na raspolaganje i široj zajednici grada Zaprešića i okolice.

 

Izvor: Wikipedija