Događanja u ovom tjednu povodom Tjedna mobilnosti

Novosti

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao tijelo zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj, poziva nas da se uključimo u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti koja se održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je objavilo kako je manifestacija sastavljena od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza te “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Grad Zaprešić se ove godine brojnim aktivnostima pridružio obilježavanju Tjedna mobilnosti, a na svojim stranicama su objavili i detaljan popis događanja:

20. rujna – 10:00 – 12:00 – Trg žrtava fašizma postaje pješačka zona
– djeca zaprešićkih vrtića učit će prometne znakove, a školarci svladavati vožnju biciklima

Posebno zanimljivo bit će zatvaranje Trga žrtava fašizma, koji se i planira trajno zatvoriti za prometovanje vozilima nakon završetka izgradnje Južne obilaznice. Postat će to zona bez automobila, a kako će to izgledati moći će vidjeti građani te vrtićanci koji će ulicu iskoristili za učenje o prometnim znakovima, pravilnom prelaženju pješačkog prijelaza, ali školarci će proći malu školu vožnje bicikala koju organizira BK Bumbar.

21. rujna – 10:00 – na stazi Forest ride kod Novih dvora – pokazna vježba žurnih službi na
biciklima
– tijekom dana PP Zaprešić provodit će akciju Dana sigurnog prometa

Da i žurne službe mogu djelovati na biciklima pokazat će vatrogasci JVP Zaprešić i službenici PP Zaprešić na dijelu novootvorene biciklističko-pješačke staze Forest ride u pokaznoj vježbi.
Obilježavanju se pridružuje i Policijska postaja Zaprešić čiji će službenici 21. rujna, na Dan sigurnosti u prometu, vozačima dijelili na potpis prisege da će se u prometu ponašati odgovorno i u skladu s propisima.

22. rujna – Autobusni terminal – u centru – Javni prijevoz i osobe s invaliditetom

Društvo multiple skleroze i sve zainteresirane osobe s invaliditetom pozvane su sudjelovati na susretu s vozačima ZET-a pri čemu će osobe s invaliditetom iznositi svoja iskustva i potrebe tijekom vožnje javnim gradskim prijevozom, a vozači će tako dobivati direktan uvid u njihove potrebe.

Tjedan mobilnosti ove se godine održava na temu “Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost”, s “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ kao glavnim sloganom.