Europski tjedan mobilnosti u Zaprešiću

Novosti

Zaprešić se sedmodnevnim događanjima i raznim aktivnostima pridružio obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti kako bi osvijestili građane o važnosti hodanja, bicikliranja i korištenja javnog prijevoza kao mogućnosti svakodnevne mobilnosti.

Tijekom cijelog tjedna može se aktivirati kod ETM2021 za aplikaciju Next bike kojim će korisnici ostvariti besplatne minute vožnje.

16. rujna – zatvaranje dijela Ulice K.Š. Gjalskog, kod dječjeg igrališta, koje će postati mjesto za sigurniju dječju igru

Obilježavanje započinje zatvaranjem Ulice K. Š. Gjalskog kod dječjeg igrališta, a vrtićanci DV Maslačak i Vrtuljak iskoristit će tu priliku te se zatvorenim dijelom slobodno kretali i oslikavali pločnik. Ulica je to u kojoj odlično napreduje izgradnja novog objekta vrtića čije se dovršenje planira za rujan 2022. godine.

17. rujna – besplatna lokalna linija autobusa

Drugog dana Tjedna mobilnosti Grad Zaprešić organizira posebnu besplatnu liniju gradskog autobusa koji će povezivati sjeverni dio grada i njegov centar. Od 10:30 do 17:00 svakih pola sata s trasom: Ulica Matije Skurjenija, Ulica bana Josipa Jelačića, Trgom žrtava fašizma, Ulica Pavla Lončara, Ulica Ante Starčevića, Ulica bana Josipa Jelačića, preko rotora do Kalamirove ulice, Ulicom Dragutina Tadijanovića do Trga dr. Franje Tuđmana s korištenjem svih postojećih stajališta.

18. rujna – 10:30 – vođene ture e-biciklima, obvezna prijava na tic@visitzapresic.hr
– 16:00 – 18:00 – besplatan pregled autosjedalica, ispred Veterinarske stanice
(Udruga Roda)
– 18:30 – vođene ture vlastitim biciklima, obvezna prijava na tic@visitzapresic.hr

19. rujna – 10:00 12:00 „Uhvati Eko taxi“ – besplatan prijevoz taxi eko i električnim vozilima (Terminal – WG)
– 18:30 – vođene ture vlastitim biciklima, obvezna prijava na tic@visitzapresic.hr

Korištenje taxi vozila, kao i dijeljenje prijevoza, jedan je od načina smanjenja prometnih gužvi i zagađenja okoliša te su u obilježavanje uključeni i vozači taxija koji će građane Zaprešića prevoziti u nedjeljnu kupovinu. Polazna je stanica Ulica Ante Starčevića (Terminal), a završna ispred WG-a.
Da bi se ostvarila besplatna taxi vožnja potrebno je samo „Uhvatiti taxi“ na obilježenim stajalištima oznakom Tjedan mobilnosti na spomenutim lokacijama.

20. rujna – 10:00 – 12:00 – Trg žrtava fašizma postaje pješačka zona
– djeca zaprešićkih vrtića učit će prometne znakove, a školarci svladavati vožnju biciklima

Posebno zanimljivo bit će zatvaranje Trga žrtava fašizma, koji se i planira trajno zatvoriti za prometovanje vozilima nakon završetka izgradnje Južne obilaznice. Postat će to zona bez automobila, a kako će to izgledati moći će vidjeti građani te vrtićanci koji će ulicu iskoristili za učenje o prometnim znakovima, pravilnom prelaženju pješačkog prijelaza, ali školarci će proći malu školu vožnje bicikala koju organizira BK Bumbar.

21. rujna – 10:00 – na stazi Forest ride kod Novih dvora – pokazna vježba žurnih službi na
biciklima
– tijekom dana PP Zaprešić provodit će akciju Dana sigurnog prometa

Da i žurne službe mogu djelovati na biciklima pokazat će vatrogasci JVP Zaprešić i službenici PP Zaprešić na dijelu novootvorene biciklističko-pješačke staze Forest ride u pokaznoj vježbi.
Obilježavanju se pridružuje i Policijska postaja Zaprešić čiji će službenici 21. rujna, na Dan sigurnosti u prometu, vozačima dijelili na potpis prisege da će se u prometu ponašati odgovorno i u skladu s propisima.

22. rujna – Autobusni terminal – u centru – Javni prijevoz i osobe s invaliditetom

Društvo multiple skleroze i sve zainteresirane osobe s invaliditetom pozvane su sudjelovati na susretu s vozačima ZET-a pri čemu će osobe s invaliditetom iznositi svoja iskustva i potrebe tijekom vožnje javnim gradskim prijevozom, a vozači će tako dobivati direktan uvid u njihove potrebe.

Tjedan mobilnosti ove se godine održava na temu Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost”, s „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ kao glavnim sloganom.

 

Izvor: zapresic.hr