Bicikliraj javnim biciklima

Najnovije Novosti

Grad Zaprešić kontinuirano radi na implementiranju tzv. pametnih rješenja, pa je tako odponedjeljka, 19. srpnja Zaprešićanima dostupna i usluga korištenja javnih bicikala, kao nadopuna javnom prijevozu.

Trenutno je na raspolaganju 20 bicikala postavljenih na 6 najfrekventnijih lokacija: Trg dr. Franje Tuđmana, Trg mladosti, Centar (Šetalište kardinala Franje Kuharića), željeznička postaja Savska, željeznički kolodvor Zaprešić i Gradska uprava. Sustav bicikala Nextbike građanima i posjetiteljima grada omogućava unajmljivanje javnih bicikala 24/7, a pokaže li se građanima zanimljiv, namjera je proširiti broj lokacija i bicikala te s vremenom uvesti i električne bicikle.

Kako usluga funkcionira, pojasnio je direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o., Ante Gustin.

„Javni gradski bicikli se mogu lako unajmiti putem pametnog telefona i biti spremni za vožnju za manje od 3 sekunde, a sve što je potrebno je preuzeti Nextbike aplikaciju (App store trgovina / Google Play trgovina), registrirati se i aktivirati račun. Registracija je besplatna i omogućuje korištenje računa za vožnju bilo kojim Nextbike gradom širom svijeta. Aktivacija računa iznosi jednokratno 10 HRK, a redovna cijena usluge iznosi od 5 HRK za 30 minuta vožnje, dok su dostupne i pretplate od 100 HRK za tjedan ili 200 HRK za godinu, koje nude neograničen broj vožnji u trajanju od 30 minuta po biciklu.“

Jedna registracija vrijedi za sve Nextbike gradove, a unošenjem promotivnog koda ZAPRESIC90 u aplikaciju, svi će registrirani korisnici dobiti i 90 minuta besplatne vožnje!

Pametni gradski bicikli opremljeni su novim sustavom zaključavanja te GPS uređajima, što će dodatno osigurati njihovo korištenje, a za više informacija o raspoloživosti bicikala po stanicama, dovoljno je otvoriti aplikaciju Nextbike (https://www.nextbike.hr/hr/zapresic/).

„Nakon provedbe projekta ‘Forest ride’, odnosno izgradnje nove biciklističko-pješačke infrastrukture, ovo je još jedan iskorak kojim stvaramo pretpostavke za kvalitetniji razvoj intermodalnog prometa i povećanja broja korisnika sredstava javnog prijevoza, s ciljem poticanja brige o vlastitom zdravlju, ali i očuvanju okoliša“, poručio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.