Drugi pokušaj deložacije obitelji Strjački

NOVOSTI

U tijeku je deložacija obitelji Strjački iz njihove obiteljske kuće u Ulici Rude Bosaka u Zaprešiću.

Kako doznajemo, obitelj Strjački pakira svoje stvari jer jednom kada napuste kuću u nju se više neće moći vratiti. Na licu mjesta osim policije i ovoga su puta predstavnici Udruge Veronika Vere koji i dalje daju podršku obitelji Strjački te ukazuju na niz nezakonitosti koji su predmet ovoga slučaja.

Podsjetimo, u svibnju je bio prvi pokušaj deložacije obitelji Strjački. Sve je počelo u četvrtak, 6. svibnja kada su zaštitari silom ušli u posjed kuće obitelji Strjački u Zaprešiću, a kulminiralo kada je istog dana u večernjim satima stigao sin Antun Strjački, želeći doći do 65-godišnje bolesne majke Miljenke. Strjački je potom pokušao ući u kuću u kojoj se još uvijek nalazila njegova majka okružena unajmljenim zaštitarima, kako navode susjedi. No, ona je odbila izaći iz kuće tvrdeći da je deložacija nezakonita.

Naime, kuću je prije dvije godine za trećinu cijene od RBA zadruge otkupila tvrtka Severitas u vlasništvu braće Željka i Branka Turića. RBA je obitelji ovršila nekretninu na ime kreditnog zaduženja oko kojeg se spore još od 2009. godine.

Kronologiju događanja pojasnio nam je Damir Rešetar, predstavnik Udruge Veronika Vere.

“Obitelj Strjački je žrtva krednih ureda RBA zadruga i žrtva tvrtke Severitas koja je nezakonito gospođu Miljenku zatočila kao taoca. Oni su u četvrtak, 6. svibnja provalili u objekt koji je naknadno dograđen na kuću i koja uopće nije bila predmet tog ugovora. Dogovoreni iznos kredita kod RBA zadruge bio je 120 000 eura, a isplaćeno je svega 39 000 eura, dok 81 000 eura nikada nije isplaćena. Kada su počeli potraživati novac ovršili su nekretninu i od tada traje ovaj slučaj”, objasnio nam je Rešetar.

Kako dodaje, Rešetar je osobno posjetio sutkinju Maju Sarić s gospođom Strjački kako bi saznali što se može napraviti jer se radi o nizu nezakonitosti.

“Na što je sutkinja rekla ako do četvrtka donesu pravovaljane dokumente da će se deložacija obustaviti. Također, tvrdi da je odvjetnica Sanja Dozet poduzela sve prave radnje, čak i dokumente koji dokazuju da se protiv potpisnika ugovora RBA zadruga Valtera Augusta vodi kazneni postupak. Osim toga podnijeli smo tužbu za nepoštenost ugovora. No, sve to nije bilo dovoljno jer sutkinje Maje Sarić ni u četvrtak ni u petak nije bilo na sudu, a ni predsjednica suda u Novom Zagrebu Marija Karadžole nije bila dostupna. Od tada traje ova agonija”, govori Rešetar.

Prilikom prve deložacije obitelj Strjački mirno je izašla iz kuće jer su im rekli da će im biti plaćen smještaj u Rakitju. No, kada su došli do dogovorenog smještaja shvatili su da je riječ o prevari i zapravo su završili na ulici. Nakon dva dana vratili su se u kuću po svoje stvari i naišli na otvorena vrata pa su u nadograđenom dijelu kuće, koji nije bio predmet postupka, ostali, tvrdi predstavnik Udruge.

U četvrtak su došli zaštitari koji su prerezali lokot s vrata i nasilno ušli u kuću.

Predstavnici Udruge Veronika Vere u više su navrata zvali policiju da izbace ljude koji su nasilno ušli u kuću i prijetili gospođi Miljenki da će ju baciti niz stepenište.

Obećali su i poduzeti sve prave radnje koje su moguće u RH kako bi se ova tragedija završila.

“Želimo vladavinu prava kako je zakonom i ustavom propisano jer ovo je linč”, rekao je Rešetar.

Nenad Koljaja, predstavnik oštećenika nelegalnih RBA zadruge, navodi kao nelegalne zadruge u Hrvatskoj rade već 15-tak godina te da DORH, USKOK i naši represivni organi nikako da poduzmu akcije protiv takvog pranja novca i utaje poraza.

“Pitamo čelnicu DORH-a kada će se poduzeti nešto protiv pranja novca, utaje poreza i stvaranje paralelnog financijskog sustava austrijskih nelegalnih zadruga u RH. 2017. godine smo dobili zakon kojim su se ti ugovori proglasili ništavnima. Taj zakon nažalost ukinuo je Ustavni sud prije dva mjeseca, a ovo je posljedica ukidanja tog zakona”, navodi Koljaja.

Također, saborski zastupnici Krišto, Grmoja, Vrkić, Raspudić tražili su istragu oko ovog slučaja.