Deložacija u Zaprešiću – Obitelj Strjački mirno je napustila svoj obiteljski dom

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Iako je sudski postupak još uvijek u tijeku obitelj Strjački u četvrtak, 15. srpnja mirno je napustila svoju obiteljsku kuću koja se nalazi u Ulici Rude Bosaka u Zaprešiću. Tijekom deložacije Miljenki Strjački, ispred obiteljske kuće, pružena je hitna medicinska pomoć, a podršku su joj i ovoga puta pružili susjedi i predstavnici Udruge Veronika Vere.

Ponovno su ukazivali na niz nezakonitosti koji su predmet ovoga slučaja. Damir Rešetar, glasnogovornik Udruge Veronika Vere objasnio je o kakvim je nezakonitostima riječ.

“Radi se o kreditu koji je podignut od strane obitelji Strjački u RBA zadruzi na iznos od 120 000 eura. Njima je na račun Zagrebačke banke isplaćen iznos nešto manji od 40 000 eura, dok 80 000 eura nikada nisu zaprimili iako RBA zadruga fiktivnim potvrdama tvrdi da su cjelokupan iznos isplatili, ali obitelj Strjački taj iznos nikada nije dobila. Kada je obitelj Strjački zatražila da im se isplati ostatak ugovorenog iznosa protiv njih je pokrenut ovršni postupak. Sve je to dovelo do toga da je nekretnina prvotno prodana ovrhovoditelju RBA zadrugama koja je kuću prodala tvrtki Severitas d.o.o. u vlasništvu braće Turić”, pojasnio je Rešetar.


Deložacija je izvršena iako sudski postupak još uvijek nije gotov naglasila je odvjetnica Sanja Dozet, punomoćnica obitelji Strjački.

“Postupak je po meni još uvijek u tijeku. Postoje institucije koje će odlučiti o pravnim lijekovima koje su podneseni, zahtjevima. Pravna bitka još uvijek traje. Postoje institucije, a ako hrvatske institucije to neće htjeti riješiti postoje i druge institucije”, objasnila je Dozet.

Dodala je da su odluku zaprimili 2. srpnja da će se deložacija izvršiti 15. srpnja, u roku manjem od 15 dana, iako je inače u ovakvim situacijama rok za iseljenje od 60 do 90 dana.

“Radnja iseljenja je izuzetno teška radnja kojom se krše temeljna ljudska prava i ona se ne bi trebala poduzimati sve do okončanja postupka”, dodala je Dozet.

Također, danas neposredno prije deložacije, obitelj Strjački dobila je rješenje kojim se odbijaju svi dosadašnji prijedlozi za odgodu ovrhe, a koji su podneseni od travnja 2021. godine.

 

Da se radio o nepoštenom i ništetnom ugovoru koji je doveo do ove nezahvalne situacije tvrdi Damir Rešetar.

“Ako jedna strana ne ispuni ono što se ugovorom obvezala takav se ugovor smatra ništetnim i druga se strana onda također ne treba držati ugovornih obaveza”, dodao je.

Također, kuća na koju je dignuta hipoteka i navedeni kredit nije bila u današnjim gabaritima nego je bila za 180 kvadrata manja. Sinovi Marko i Anton dogradili su kuću koje je izvanknjižno vlasništvo, a čija je legalizacija tek u postupku. No, sud takve argumente ne priznaje, naglašava Rešetar.

Udruga Veronika Vere poslala je zahtjev na Vrhovni sud da se izvrši hitan nadzor nad ovim postupkom te da se pokrenu stegovne mjere protiv sutkinje Marije Sarić. Budući da se sud oglušio na zahtjeve Udruge deložacija je izvršena.

“Mi pozivamo sve sudske djelatnike da u svi ostalim slučajevima razmisle i da se prvo izvrše sve pravne radnje koje se moraju izvršiti kako bi se utvrdilo stvarno stanje stvari te da se onda ide u krajnju deložaciju, a ne da se štiti kriminalni milje kao u ovom slučaju”, rekao je Rešetar.

Naime, tvrtka Severitas d.o.o. braće Turić od RBA zadruga kupila je kuću obitelji Strjački za 10 000 eura, a iako cijeli postupak još uvijek nije okončan na navedenu nekretninu braća su dignula hipotekatni kredit od 220 000 eura.

“Na kuću je dignuta hipoteka na iznos od 220 00 eura kako bi mogli kupovati iste takve nekretnine po Hrvatskoj gdje se ovakve situaciju događaju”, zaključio je Rešetar.

Udruga Veronika Vere će se i dalje boriti za vladavinu prava, a odvjetnica Dozet poduzet će i sve pravne korake na hrvatskim ili europskim institucijama kako bi pravda bila zadovoljena.