Novi termin pregleda autosjedalica

NE PROPUSTITE NOVOSTI

U nedjelju, 18. srpnja 2021. od 17 do 19 sati u Zaprešiću, na parkiralištu Veterinarske stanice d.o.o. u Ulici bana Jelačića 77 udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Pregled prvenstveno služi kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede do više od 90 % no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 % do 20 % i to je brojka koju volonterke i volonteri Rode ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kao bi jedna osoba mogla paziti dijete dok druga namješta autosjedalicu prema uputama stručnjaka.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.

Pregled se održava neovisno o vremenskim prilikama.

Roditelje, koji žele obaviti pregled, iz udruge Roda mole da se prijave ovdje kako bi rezervirali termin. Bez rezerviranog termina neće biti u mogućnosti obaviti pregled autosjedalica.

Radi epidemioloških mjera, pri dolasku mjerit će se tjelesna temperatura i uzimati kontakt podaci. Organizatori će osigurati dezinficijense za ruke, a na vama je da ponesete zaštitne maske.