Glavna tema županovog prvog radnog sastanka bila je obnova od potresa

NOVOSTI

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u četvrtak, 8. srpnja u Vršilnici Novih dvora održao prvi radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima općina. Glavna tema sastanka bila je obnova zgrada oštećenih u potresu.

“Ono što je kroz zakonsku regulativu omogućeno, o tome smo danas posebno razgovarali, a to je da decentralizirana sredstva koja država daje za zdravstvo i školstvo možemo koristiti za obnovu zgrada stradalih u potresu, a ta će nam sredstva država na drugi način namiriti. Riječ je o iznosu većem od 30 milijuna kuna kojima bi prema jednom programu i posebnim kriterijima, a donijela bi ih Županijska skupština, pomagali općinama i gradovima u obnovi od potresa”, rekao je župan Kožić.

Osim potresa župan je sa sudionicima sastanka razgovarao o zdravstvu u okolnostima covida i integriranom javnom prijevozu na razini županije.

“Reći ću vrlo otvoreno da su neke naše ustanove u covid okolnostima ušle u minus s obzirom na način funkcioniranja. Razgovarali smo da ćemo i tu temeljem rebalansa morati pripomoći da sustav dalje funkcionira i da te zdravstvene ustanove svoje obaveze prema dobavljačima izvršavaju na vrijeme. Ono što smo posebno zaključili i dogovorili, a to je da u rujnu sazovemo sastanak s gradonačelnicima i načelnicima na temu integriranog javnog prijevoza. Nadam se da ćemo u suradnji s gradovima i općinama, s Gradom Zagrebom i Krapinsko-zagorskom županijom tu temu dići na višu razinu i pripomoći da se realizira u što kraćem vremenu”, dodao je župan.

Sastanku je prisustvovao i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk koji je otkrio novost vezanu uz obnovu od potresa.

“Činjenica je da je Zaprešić jako stradao u potresu kako u dijelu stambenih objekata tako i u kontekstu javnih zgrada kojima je grad vlasnik. Ono što je novost da su elaborati procijene pri kraju i GSKG će ih ovih dana predstaviti stanarima kako bi se vidjeli kojim konceptom obnove se ide dalje. Što se pak zgrada javne namjene tiče one nisu obuhvaćene zakonom o obnovi i pred nama je veliki izazov kako ići u obnovu tih zgrada. Veseli nas opredjeljenje države, ali i EU da u tom pripomogne i sigurno će ova jesen biti vezana uz odluke na tu temu”, zaključio je Turk.