Zaprešiću najviša ocjena za transparentnost

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Institut za javne financije već duži niz godina analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, a prema najnovijem istraživanju koje je obuhvatilo razdoblja studeni-prosinac 2020. i veljača-travanj 2021., Zaprešić je svrstan među gradove s najvišom ocjenom 5.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije temeljem kojih se građani mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji, a razina transparentnosti konkretno se mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica.

„Ova ocjena potvrđuje da se Grad Zaprešić pridržava Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija, ali prije svega, da kontinuirano radimo na tome da podignemo razinu informiranosti i uključenosti svojih građana“, poručio je gradonačelnik Željko Turk.

Kao korak dalje u povećanju transparentnosti gradske uprave, najavio je i izradu web platforme koja će građanima pružiti niz elektroničkih usluga poput informiranja, komunikacije s gradskim službama te uvida u funkcioniranje Grada i stanje gradskog proračuna.

Više detalja o rezultatima istraživanja proračunske transparentnosti možete saznati na mrežnim stranicama Instituta.