Od 1. srpnja na snagu stupa novo popuštanje mjera

KORONAVIRUS NOVOSTI

U četvrtak, 1. srpnja na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, koje se odnose na okupljanja osoba koje imaju EU digitalnu potvrdu. Naime, za okupljanja na kojima sudjeluju te osobe nema ograničenja broja okupljenih, kao ni ograničenja trajanja okupljanja. Organizatorima takvih događaja bit će dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći očitati QR kod s digitalne EU potvrde. Ipak, za ovakve događaje tražit će se suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se za ostale slučajeve, na kojima neće biti kontroliran COVID status osoba, ostaje ograničenje na 100 osoba, kao i ograničenje trajanja događaja do 24 sata.

Također, od četvrtka se ugostiteljskim objektima uvodi obveza služenja samo onih gostiju koji sjede, kako bi se ograničilo nekontrolirano okupljanje osoba.

Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera.

Radno vrijeme pekarnica i trgovina kruha i pekarskih proizvoda je do 24 sata, a zabrana prodaje alkoholnih pića bit će od 24,00 sata do 6,00 sati.