Izložba Produkt design i unikati Jugokeramike/Inkera (otvorenje 26.6. 2021. u 19:00 sati)

Aktualno Novosti

Muzej Matija Skurjeni poziva vas na jedinstvenu izložbu “Produkt design i unikati Jugokeramike/Inkera iz zbirke Politeo″. Izložba otkriva zbirku vrhunskog produkt dizajna, nekada najvažnije tvornice porculana privatne i profesionalne namjene.

Odjel prototipova Jugokeramike djelovao je u zaprešićkoj tvornici od 1953. godine, a kreativnu su jezgru činile četiri samozatajne dizajnerice: Jelena Antolčić, Anica Kuhta Severin, Dragica Perhač i Marta Šribar.

“Danas, kada pogledamo relevantne stručne informacije, otkrivamo svjetsku vrijednost i važnost produkt dizajna Jugokeramike/Inkera, koja je nažalost zaboravljena u suvremenom nacionalnom kontekstu i potpuno nepoznata i marginalizirana u svjetskim sintezama dizajna druge polovice 20. st. Iako je tvornica marketinški bila hendikepirana, plansko-partijski vođena, neambiciozno oslonjena primarno na tzv. ˮdomaćeˮ tržište, u dizajnerskom (o)dijelu nije nimalo zaostajala za poznatim skandinavskim, talijanskim brendovima ili jednim legendarnim Rosenthalom. ” istaknuo je ravnatelj Muzeja Ante Žaja u pregovoru kataloga izložbe.

Otvorenje izložbe “Produkt design i unikati Jugokeramike/Inkera iz zbirke Politeo” bit će održano u subotu 26. lipnja u 19 sati, a razgledati ju možete sve do kraja srpnja.
Uz ovu izložbu, u Muzeju možete razgledati i stalni postav djela Matije Skurjenija: ulja na platnu, crteže i grafike.