Gradsko vijeće Grada Zaprešića nije konstituirano

NOVOSTI

Unatoč utvrđenom kvorumu od 19 prisutnih vijećnika Gradsko vijeće Grada Zaprešića, u prvom pokušaju, nije konstituirano. Novi pokušaj slijedit će unutar zakonskog roka od 30 dana.

Naime, rezultati lokalnih izbora za Gradsko vijeće iznjedrili su po šest mandata za HDZ-HSU, jednako toliko za DP-MOST-Projekt Domovina, četiri mandata otišla su SDP-u, dva Fokusu, a jedan Nezavisnima za Zaprešić. Kako nitko nije mogao osigurati dvotrećinsku većinu od 7 vijećnika koja bi predložila članove mandatne komisije, konstituirajuća sjednica odmah je i prekinuta jer nisu ni potvrđeni mandati osvojeni na izborima.

Situaciju je pojasnila Martina Golub Prosinečki, pročelnica tajnica službe Grada Zaprešića.

“To znači da ćemo u narednom periodu od 30 dana morati ponovno sazvati konstituirajuću sjednicu, na kojoj ćemo ponoviti izbor, odnosno vijeće je konstituirano kada se izabere predsjednik. S obzirom da na ovoj sjednici nismo mogli izabrati članove mandatne komisije, nismo mogli utvrditi ni mandate vijećnika onda nismo mogli ni ispuniti danju proceduru sukladno dnevnom redu”, rekla je Golub Prosinečki.

Ako se ni iz drugog pokušaja vijeće ne konstituira, treći pokušaj je ujedno i posljednji koji će presuditi ide li Zaprešić na nove izbore za Gradsko vijeće.

“Ako se opet ponovi ova situacija onda ćemo opet na toj sjednici utvrditi da je pokušaj konstituiranja bio neuspješan i za 30 dana ćemo imati još jedna pokušaj. Taj pokušaj je zadnji jer onda slijedi raspisivanje izbora, ako do toga dođe”, kazala je Golub Prosinečki.

Gradsko vijeće važno je konstituirati jer je to predstavničko tijelo svih građana, dodala je.

“Dali ste svoj glas na izborima ljudima koji vas zastupaju. Bitno je da se to tijelo oformi, da ima svog predsjednika i da sve akte donosi na dobrobit svih građana te da, na kraju krajeva, poslovanje grada ide svojim tijekom.”

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk uvjeren je da će se unutar zakonskog roka od 30 dana sve političke opcije dogovoriti oko bitnih aktivnosti i konstituirati vijeće kako bi gospodarski razvoj Zaprešića bio nastavljen.

“Zaista vjerujem da ćemo u vremenu koje je pred nama napraviti dodatne konzultacije, odnosno da će se svi akteri, neovisno kojoj političkoj opciji pripadaju, uspjeti dogovoriti tako da izaberu one predstavnike koji će voditi grad. To je jako bitno upravo zbog toga što se danas Zaprešić nalazi u gospodarskom zamahu, što su pred nama zaista velike investicije, a za sve te velike investicije potrebna je odluka Gradskoga vijeća”, rekao je Turk.

Barbara Knežević je u ime Domovinskog pokreta rekla da očekuje sve da sjednu za stol i dogovore se.

“Pred nama je još ponešto vremena u kojem vjerujem da će svi politički akteri ovoga saziva Gradskoga vijeća naći zajednički jezik te da ćemo raditi za dobrobit građana Grada Zaprešića”.

Denis Begić predsjednik zaprešićkog SDP očekuje da sad počnu pregovori jer su do sada trajali samo razgovori.

“S obzirom da su u ovom periodu nakon drugog izbornog kruga uglavnom trajali razgovori između različitih političkih opcija ja se nadam da će se na drugoj konstituirajućoj sjednici i konstituirati Gradsko vijeće. Mi ćemo kao gradski vijećnici SDP-a konstruktivno sudjelovati u pregovorima jer vjerujem da su sada na redu pregovori”, zaključio je Begić.