Uređaj za osiguranje ŽCP-a Žeinci trenutačno je izvan funkcije

NOVOSTI PROMET

Uređaj za osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza Žeinci je zbog kvara izvan funkcije regulacije prometa. S obzirom na to da bi implementacija zamjenskoga sustava zahtijevala znatna ulaganja u uređaj koji će uskoro ionako biti zamijenjen u sklopu projekta modernizacije i elektrifikacije dionice pruge Zaprešić – Zabok, puštanje u promet novog uređaja osiguranja željezničko-cestovnog prijelaza Žeinci očekuje se u rujnu 2021.

Kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika u prometu, do puštanja novog uređaja osiguranja u redovitu funkciju regulacije prometa vlakovi preko željezničko-cestovnog prijelaza prometuju tako da strojovođa postupa u skladu s Pravilnikom o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkom prometom, odnosno prije nailaska na željezničko-cestovni prijelaz osiguran uređajem mora zaustaviti vlak i nakon što se uvjeri u to da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko prijelaza i nakon davanja zvučnog signala, nastaviti vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko prijelaza te potom nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom.

Također, prijelaz je opremljen i kontrolnim svjetlosnim signalima koji za vrijeme dok je uređaj osiguranja isključen, signaliziraju signalni znak „Uređaj na željezničko-cestovnom prijelazu neispravan“ te time dodatno upozoravaju strojovođu na potrebu provođenja prethodno navedene sigurnosne procedure.

Do puštanja novog uređaja osiguranja u redovitu funkciju regulacije prometa sudionike u cestovnome prometu iz HŽ-a mole za strpljenje te za dodatan oprez prilikom prelaženja preko pruge.