Posebna regulacija prometa na pružnoj dionici Zaprešić- Dobova

NE PROPUSTITE NOVOSTI PROMET
Zbog remonta lijevi kolosijek pruge državna granica – Savski Marof – Zagreb GK bit će zatvoren za promet između kolodvora Zaprešić i Dobova od 4. lipnja u 22.20 sati do 13. lipnja u 23.50 sati.

Na toj dionici dana 4., 5., 6., 12. i 13. lipnja vlakovi će voziti jednim kolosijekom zbog čega su moguća kašnjenja.

Dana 7., 8., 9., 10. i 11. lipnja putnike će umjesto vlakova prevoziti autobusi prema rasporedu objavljenom na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture. Ostali vlakovi vozit će po jednome kolosijeku te su moguća kašnjenja pojedinih vlakova zbog čega se HŽ ispričava putnicima.

U sklopu projekta obnove pružne dionice Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof u navedenom razdoblju izvodit će se radovi u kolodvoru Savski Marof. Planirani su radovi na zamjeni skretnica, signala i opreme kontaktne mreže te radovi na izgradnji uređenih površina za pristup putnika. Također, planirani su i radovi na željezničko-cestovnom prijelazu u kolodvoru Savski Marof.

Radovi na poddionici Podsused Tvornica i Zaprešić nastavit će se sredinom srpnja 2021., ističu iz HŽ Infrastrukture.

Ukratko o projektu:

Pružna dionica Zagreb Zapadni Kolodvor – Savski Marof duga je 17,8 km i nalazi se na koridoru RH1, vrlo važnome za međunarodni teretni i gradsko-prigradski putnički prijevoz.

Radovi na njezinoj obnovi koji su u tijeku vrijedni su 365,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se veći dio financira iz kredita Svjetske banke.

Po završetku cjelokupne obnove, a što se očekuje na ljeto 2022., vlakovi će dionicom Zagreb Zapadni Kolodvor – Savski Marof prometovati brzinom od 120 km/h, sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa bit će veće, smanjit će se troškovi održavanja pruge, a poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.