Poruka vjernicima na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Svetkovina je Presvetog Tijela i Krvi Kristove, odnosno Tijelovo. Jedna je to od četiriju zapovijedanih svetkovina u Katoličkoj crkvi. S obzirom na taj stupanj Tijelovo se slavi na istoj razini kao Božić, Svi Sveti i Velika Gospa, što uz svetkovanje Uskrsa, predstavlja najviši nivo u Katoličkoj crkvi.

Slavi se svake godine u četvrtak nakon nedjelje Presvetoga Trojstva, a razlog se krije u činjenici da je na Veliki četvrtak, na posljednjoj večeri, Isus ustanovio Svetu Euharistiju.
Slavljenjem Tijelova u središtu pozornosti vjerničkog promišljanja je tajna Svete Euharistije, odnosno Tijela i Krvi Kristove i ova se tajna uprisutnjuje na svakoj misi.

U tom povodu svoju poruku vjernicima uputio je župnik Ivan Frkonja.

“Uz blagdan Tijelova vezane su i svečane procesije. Noseći Presveto u povorci i blagoslivljajući njime ne samo nazočne, već cijeli svijet kršćani se podsjećaju kako oni sami svojim životom moraju biti živi primjer i biti izvor blagoslova jedni za druge i za čitav svijet. To je lijepa poruka i u ovo vrijeme korone kada smo jedni od drugih odvojeni neka nam ovaj blagdan posvijesti kako moramo, jedni drugima, biti izvor blagoslova i na pomoć”, rekao je Frkonja.

Dodao je da kršćani na Tijelovo stupaju za Kristom prema konačnom cilju svoga života.

“Zato je za Tijelovo prava prilika da se svaki kršćanin ozbiljno zapita koliko predstavlja Krista u svijetu i koliko, poput njega, čini dobra”, zaključio je Frkonja.