Na Svjetski dan bicikla provozajte se novom biciklističko-pješačkom stazom Forest ride

NE PROPUSTITE NOVOSTI

U travnju 2018. godine Opća skupština UN-a 3. lipnja proglasila je Svjetskim danom bicikla. U rezoluciji se između ostalog „potiče zainteresirane strane da naglase i unaprijede korištenje bicikala kao sredstva za poticanje održivog razvoja, jačanja obrazovanja, uključujući tjelesnog odgoja, za djecu i mlade, promicanje zdravlja, sprečavanje bolesti, promicanja tolerancije, međusobnog razumijevanja i poštovanja i olakšavanja društvene inkluzije i kulture mira.“

Zato je danas odlična prilika da se provozate novom biciklističko-pješačkom stazom Forest ride nasuprot zaprešićkih Novih dvora, stazom koja će uskoro povezivati Grad s naseljem Pojatno.

Radovi još nisu kompletno dovršeni, a kada budu, nove staze u duljini od ukupno 3,2 kilometra bit će zelenim pojasom odvojene od kolnika. U Ulici bana Josipa Jelačića bit će, na mjestima prolaska staza, izgrađeno odmorište za bicikliste (servisna solarna stanica za popravak bicikala, nadstrešnica, klupa za odmor, 3 klamerice, spremnik za odvojeno prikupljanje otpada, solarni brojač biciklista), a u Industrijskoj ulici parking za bicikle (servisna solarna stanica za popravak bicikala, nadstrešnica, 5 klamerica, spremnik za odvojeno prikupljanje otpada).

Ukupna je vrijednost radova 8.572.598,16 , od čega je 7.286.708,42 osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije iz kohezijskog fonda.

Dovršetkom projekta povećat će se sigurnost biciklista u prometu, a zasigurno i potaknuti brojne građane da što više koriste upravo ovo prijevozno sredstvo čime će se smanjiti negativan utjecaj na okoliš i proizvodnja CO2.

Podsjetimo, u tijeku je i projekt biciklističko-pješačke staze uz potok Lužnicu. U planu je novih 5,8 km biciklističko-pješačkih staza od autobusnog okretišta u Ulici Zelengaj u Zaprešiću do Zagrebačke ulice u općini Pušća koja spaja i željezničku stanicu Novi dvori. Time se dalje razvija intermodalni promet autobus/bicikl/vlak.

Staza će biti široka 3 metra čime je omogućen dvosmjeran promet, a prolazit će uz potok Lužnicu. Biciklističko-pješačka staza bit će opremljena pametnim klupama, klupama za odmor, stalkom za bicikle, koševima i pločom s ucrtanim biciklističko-pješačkim rutama Zaprešića, odnosno svime onime što je potrebno da bi se ljudi ugodno osjećali u prirodi.
Projekt je vrijedan 8.511.543 kune, od čega su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda EU 7.234.811 kuna, a nastavak je na izgradnju biciklističke infrastrukture i projekt Forest ride.

Treba dodati i kako Grad kreće u nabavu javnih bicikala koji bi bili postavljeni na lokacijama željezničkih stanica i glavnih gradskih trgova kojima bi se građani mogli služiti za svakodnevne potrebe.