Hrvatska započinje izdavati digitalne COVID potvrde

KORONAVIRUS NOVOSTI

Hrvatska u utorak, 1. lipnja započinje izdavati digitalne COVID potvrde. Vlada je u ponedjeljak, 31. svibnja donijela udluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje tih potvrda, a dogovor o njihovu priznavanju – postignut je s više od deset država. Među njima je i Austrija pa pa od danas putnici – koji iz Hrvatske putuju u tu zemlju, ne moraju u karantenu, ako su testirani, cijepljeni ili su preboljeli COVID-19.

Osim što će olakšati kretanje građana ova potvrda moći će poslužiti i u druge svrhe u skladu s odlukama Stožera.

Građani mogu zatražiti besplatnu potvrdu u samo nekoliko koraka na portalu e-Građani. Potvrdu je moguće zatražiti i u poslovnicama HZZO-a uz predočenje identifikacijskog dokumenta.

Potvrdu mogu dobiti ljudi koji su cijepljeni cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane HALMED-a, zatim oni koji imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa, te oni koji su preboljeli COVID-19 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu.

EU digitalna COVID potvrda sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis. EU digitalna COVID potvrda kojom se potvrđuje da je osoba testirana ili je preboljela COVID 19 izdaje se i maloljetnim osobama, dok se EU digitalna COVID potvrda kojom se potvrđuje da je osoba cijepljena izdaje isključivo osobama od 18 godina i starijima.

 

Foto: HrTurizam