Ogranak Matice hrvatske Zaprešić proslavio 50. godišnjicu osnutka

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću u četvrtak, 27. svibnja proslavio je 50. obljetnicu osnutka. Prigodno izlaganje o vremenu 1971., u dvorani blaženog Alojzija Stepinca župne crkve Sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću, održao je Stjepan Sučić dugogodišnji potpredsjednik Matice hrvatske, tajnik za ogranke Matice te urednik Studentskog lista.

Istaknuo je kako Hrvati nisu tek tako dobili državu devedesetih godina, već kako se na državi radilo stoljećima te kako ne smijemo zanemariti svoju tradiciju, svoje državnike, ali i svoje književnike poput Marulića i Gundulića koji su uz književničke, svojim pismima i djelovanjem, odrađivali i državničke poslove.

U povodu jubilarne obljetnice, zamolili smo predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću Mirka Ivanjeka da nas podsjeti na prve dane ogranka.

“Teško je sažeti razdoblje koje je tako bremenito i bogato, ali valja reći da ono prvo razdoblje kada je osnovana Matica i nije zapravo stigla puno napraviti jer 1971. je bila takva godina da je vrlo brzo došlo do zabrane i raspuštanja ogranka u Zaprešiću. Matica je osnovana 27. svibnja 1971. kada su na izbornoj skupštini izabrali Branka Pilaša za predsjednika ogranka, a Zvonimir Komarica i Marko Veselica bili su predstavnici središnjice”, kazao je Ivanjek.

Zaprešićki ogranak aktivniji je od 90 -tih godina.

“U Enciklopediji Hrvatskog Zagorja vidljiv je značaj Matice za našu sredinu. Sadrži zaprešićke i brdovečke zbornike u kojima su tretirane tema našeg zaprešićkog kraja – Bistre, Pušće, Marije Gorice, Brdovca. Ti zbornici su nezaobilazni izvor građe za sve one koji se žele baviti poviješću ovoga kraja, zavičajem, kulturom. Oni su neiscrpno vrelo osobiti onoga što se odnosi na Bana Josipa Jelačića i Novih dvora te na zbivanja u kojima je zaprešićki prostor odigrao važnu ulogu”, dodaje Ivanjek.

Ogranak je odigrao važnu ulogu u povijesti Zaprešića i cijeloga našega kraja, ali njegova prisutnost i aktivnost značajni su i danas. Tako je u planu objavljivanje niza monografija velikih zaprešićkih umjetnika.

“Unatoč pandemiji i dalje pokušavamo biti prisutni, tiskati ono što mislimo da je važno. Tako planiramo ove godine izdati Monografiju posvećenu akademskom kiparu i slikaru Dragutinu Grgasu Belom, koji je i zaprešićku Maticu vodio do kraja svog života te kroz monografije obilježiti značajne ljude koji su zadužili naš kraj”, zaključuje Ivanjek.

Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk koji je istaknuo kako Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću već 50 godina njeguje hrvatski jezik i kulturu.

„Matica je prolazila od osnutka kroz turbulentna razdoblja i članovima nije uvijek bilo lako, ali vjerujem da dolazi vrijeme ponovnog buđenja Matice koja će opet oko sebe okupljati mlade, kulturnjake, jezičare, pisce…“ rekao je Turk te dodao kako je Ogranak svojom izdavačkom djelatnošću, ali i organiziranjem događanja svakako jedan od glavnih čimbenika kulturnog razvoja i standarda Zaprešića.