Grad Zaprešić bogatiji za novo vozilo za sanitetski prijevoz

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije bogatiji je za 5 novih vozila za sanitetski prijevoz ukupne vrijednosti 1,7 milijuna kuna. Ključeve novih vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku uručio je u Zaprešiću župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Prema riječima ravnatelja Gajnika po jedno vozilo dobit će ispostave Zavoda u Samoboru, Jastrebarskom, Svetom Ivanu Zelini, Velikoj Gorici i Zaprešiću te je najavio da do kraja godine stižu još 2 nova vozila hitne medicinske pomoći u vrijednosti 1,1 milijun kuna.

Vozila Zavoda za hitnu medicinu godišnje prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara zbog posebnog geografskog položaja Zagrebačke županije, ali i činjenice da se svi pacijenti koji trebaju bolničku skrb voze u Zagreb jer Županija nema bolnicu na svom području. „S obzirom na veliku kilometražu koju rade često ih trebamo mijenjati, a trenutno je u pogonu Zavoda 74 vozila, istaknuo je Gajnik.

„U cijeloj Hrvatskoj ne postoji područje koje se u bilo kakvim izvanrednim situacijama više oslanja za mrežu hitne pomoći, nego što se oslanjaju žitelji Zagrebačke županije“, rekao je Kožić istaknuvši da je od 2017. godine do danas za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kupljeno 34 vozila u iznosu 10,1 milijuna kn, od čega 19 vozila za hitnu medicinsku pomoć, a 15 vozila za prijevoz na hemodijalizu.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk izrazio je zadovoljstvo da jedno od danas dodijeljenih sanitetskih vozila ostaje u Zaprešiću jer zaprešićka hitna služba pokriva više od 50 tisuća stanovnika na dosta širokom području. „Nebrojeno puta do sada je hitna služba dokazala da ima svoje nezamjenjivo mjesto u zdravstvenoj zaštiti, a pogotovo u ovim uvjetima pandemije“, naglasio je Turk.

Govoreći o hitnoj medicinskoj pomoći, župan Kožić osvrnuo se i na nastavak sufinanciranja T1˟ timova u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini, ali i Zaprešiću i Samoboru. „S obzirom da još nema naznaka o izmjeni Mreže hitne medicine, Zagrebačka županija osigurala je 2,7 milijuna kuna za dodatne T1 timove u četiri ispostave“, istaknuo je Kožić dodavši kako je postojeća Mreža neodrživa, kriteriji po kojima se dodjeljuju T1 timovi nejasni, a time su stanovnici Zagrebačke županije u lošijem položaju od ostalih županija.