Doživi jedan dan na imanju bana

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Doživi jedan dan na imanju bana! 162. obljetnicu smrti najslavnijeg stanovnika Zaprešića, bana Josipa Jelačića, Turistička zajednica grada Zaprešića obilježit će u subotu i nedjelju, 22. i 23. svibnja prigodnim i zanimljivim programom za sve generacije. Program će se održati u Novim dvorima bana Jelačića, a svi sugrađani i posjetitelji imat će priliku upoznati bana, obitelj Jelačić i Nove dvore kroz tematske vođene ture i zanimljive priče koje će im donijeti kostimirani likovi iz banskog doba.

Predstavljanje novog vodiča za najmlađe i nastup Kravat pukovnije

Osim zanimljivih šetnji, predstavljamo i novu sjajnu zabavno-edukativnu radionicu za klince i klinceze. Kroz igru, zabavu i edukaciju, a pod budnim okom naših animatora oni će proživjeti jedan tipičan dan na imanju bana. Dok će djeca istraživati imanje, roditelji mogu odmoriti i uživati u kavi u prekrasnom ambijentu Novih dvora.

Bit će ovo prilika i da Turistička zajednica grada Zaprešića u subotu, 22. svibnja predstavi edukativno-zabavni vodič za najmlađe posjetitelje Novih dvora, kao i projekt „Dođi u Zaprešić“. A posebno nas veseli i nastup Počasne satnije Kravat pukovnije koja će predstaviti svoj program uz konje i počasnu stražu.

Nove vođene tematske šetnje Novim dvorima

Nedjelja donosi i vođenu šetnju ulicama našeg grada „Zaprešićke ljubavi; one prave i sa stranica romana“, a otkriva zanimljive detalje zaprešićkih ljubavnih priča. Uz već poznate ture Novim dvorima, ne propustite i dvije nove vođene tematske šetnje naziva “Noć kada je nebo plakalo za banom” i „Hod kroz banovo nasljeđe“.

Tijekom vikenda 22. i 23. svibnja Muzej i Turističko-informativni centar bit će otvoreni u vremenu od 10 do 19 sati, a ulaz u Muzej Matije Skurjenija bit će besplatan za sve posjetitelje.

Počasna straža Kuburaškog društva Ban Josip Jelačić

Također, oba dana će od 11 do 15 sati biti postavljena počasna straža ispred grobnice obitelji Jelačić u organizaciji Kuburaškog društva „Ban Josip Jelačić“ iz Zaprešića. Pozivamo sve sugrađane i posjetitelje da se poklone banu uz cvijeće i svijeće te na taj način zajedno iskažemo zahvalnost i poštovanje prema velikanu hrvatske povijesti.

Napomena: izmjene u programu su moguće zbog vremenskih uvjeta.

PROGRAM

Subota, 22. svibnja

od 10:30             Nastup Počasne satnije Kravat pukovnije – točan raspored straže i programa s
konjima bit će objavljen naknadno

10:45 sati            Predstavljanje edukativno-zabavnog vodiča za najmlađe posjetitelje Novih dvora i projekta „Dođi u Zaprešić“, lokacija: ispred Muzeja Matije Skurjenija

11:00 sati            Zabavno-edukativna radionica za klince i klinceze: Jedan dan na imanju bana

3, 2, 1 …… zakoračili smo u vremensku kapsulu, putovali kroz vrijeme i našli se na imanju bana početkom 19. stoljeća, u svijetu bez moderne tehnologije. Sada moramo biti snalažljivi i znatiželjni, hrabri i snažni, kako bi izvršili svakodnevne zadatke pojedinih osoba s imanja, te naučili kako je funkcioniralo to malo gospodarstvo.
Kroz različite uloge i jednostavne zadatke, djeca sudjeluju u svakodnevnim poslovima vrtlara, vinogradara, kuharice, dame, plemića, seljaka i seljančice. U ovoj pustolovini naučit ćemo što je stvarna ljudska snaga koja je pokretala imanje, ali i koja su to pravila ponašanja plemstva.
 Napomena: Radionica je predviđena za djecu u dobi od 6 do 10 godina. Zbog epidemioloških mjera broj mjesta je ograničen te je potrebno izvršiti prijavu na e-mail: tic@visitzapresic.hr. Program je besplatan i traje 2 sata.

12:00 sati            Tematska tura: “Noć kada je nebo plakalo za banom”, šetnja posvećena obljetnici smrti bana
Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija. Potrebno je izvršiti prijavu na e-mail: tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen. Program je besplatan.

16:00 sati           Tematska tura „Moj stric ban“

Upoznajte Nove dvore na jedan drugačiji način, prošećite imanjem bana Josipa Jelačića u društvu njegove nećakinje Anke Jelačić. Posljednja stanarka ovog prekrasnog imanja dočekat će vas na Aleji kestena i povesti u razgled Novih dvora, pričajući vam kako je bilo odrastati uz strica bana i koje su najljepše uspomene koje ju vežu za to divno imanje.
Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija.  Potrebno je izvršiti prijavu na e-mail: tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen. Program je besplatan.

Nedjelja, 23. svibnja

11:00 sati            Zabavno-edukativna radionica za klince i klinceze: Jedan dan na imanju bana

3, 2, 1 …… zakoračili smo u vremensku kapsulu, putovali kroz vrijeme i našli se na imanju bana početkom 19. stoljeća, u svijetu bez moderne tehnologije. Sada moramo biti snalažljivi i znatiželjni, hrabri i snažni, kako bi izvršili svakodnevne zadatke pojedinih osoba s imanja, te naučili kako je funkcioniralo to malo gospodarstvo. Kroz različite uloge i jednostavne zadatke djeca sudjeluju u svakodnevnim poslovima vrtlara, vinogradara, kuharice, dame, plemića, seljaka i seljančice. U ovoj pustolovini naučit ćemo što je stvarna ljudska snaga koja je pokretala imanje, ali i pravila ponašanja plemstva.
Napomena: Radionica je predviđena za djecu u dobi od 6 do 10 godina. Zbog epidemioloških mjera broj mjesta je ograničen te je potrebno izvršiti prijavu na e-mail: tic@visitzapresic.hr. Program je besplatan i traje 2 sata.

12:00 sati           Tematska tura: “Noć kada je nebo plakalo za banom”, šetnja posvećena obljetnici smrti bana
Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija. Potrebno je izvršiti prijavu na e-mail: tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen. Program je besplatan.

16:00 sati           Tematska tura „Hod kroz banovo nasljeđe“, kostimirana interpretacijska šetnja

Duh starog vremena vodi vas u šetnju imanjem Novi Dvori kako bi oživjeli povijest i  upoznali ostavštinu bana Josipa Jelačića od njegove smrti pa sve do danas. U šetnji ćemo pobliže upoznati osobe koje su brižni čuvari prošlosti i nesebično dijele svoje priče i uspomene, otkrivaju tajne i tragove koji nas vode do spoznaje da je banov duh prisutan još i danas te da njegov ponos i dostojanstvo leži u svima nama.
Napomena: Tura započinje ispred Muzeja Matije Skurjenija. Potrebno je izvršiti prijavu na e-mail: tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen. Program je besplatan.

17:00 sati            Šetnja gradom: „Zaprešićke ljubavi; one prave i sa stranica romana“

Vođena šetnja gradom započinje kod kipa Ante Kovačića ispred knjižnice koja nosi njegovo ime, a prva ljubavna priča bit će upravo priča njegova najpoznatijeg lika Ivice Kičmanovića i Laure. Šetnja se nastavlja ulicama grada koje otkrivaju brojne nepoznate detalje o ljubavnim pričama zaprešićkog kraja. Saznajte o kome je sanjala Marija Jurić Zagorka dok je živjela u našem gradu, zašto je nesretna ljubav dovela do kraja života grofa Vojkovića iz Laduča i još mnogo zanimljivih ljubavnih priča za koje zasigurno niste čuli.
Napomena: Tura započinje ispred zaprešićke knjižnice. Potrebno je izvršiti prijavu na e-mail: tic@visitzapresic.hr jer je zbog epidemioloških mjera broj osoba ograničen. Program je besplatan.