I dalje ne radi uređaj za osiguravanje prijelaza pruge na dionici Savski Marof – Dobova

NOVOSTI ZAPREŠIĆ

Uređaj za osiguravanje pružnog prijelaza 81 “Pliva” na dionici Savski Marof – Dobova oštećen je u prometnoj nesreći i trenutačno ne služi za regulaciju prometa, izvijestile su u četvrtak Hrvatske željeznice, dodajući da sigurnost sudionika u cestovnome i željezničkom prometu pritom nije ugrožena.

Taj uređaj ne radi nakon što je 7. svibnja 2021. u 20,16 sati na tom prijelazu vlak udario vozilo dok je uređaj za osiguravanje prijelaza bio uključen, to jest dok su cestovni svjetlosno-zvučni signali bili uključeni, a polubranici spušteni. Od siline udarca vozilo je odbačeno na betonsku kućicu u kojoj je smješten uređaj za osiguranje prijelaza i koja je pritom odbačena nekoliko metara dalje i znatno oštećena. S obzirom na štetu na kućici te na složeni i dugotrajni popravak unutrašnjeg uređaja za osiguravanje prijelaza, ne može se predvidjeti kad će se uspostaviti regulacija prometa, ističe HŽ i dodaje kako čini sve da to bude što prije te moli sve sudionike u prometu za strpljenje.

Napominje kako vlakovi preko tog prijelaza prometuju tako da strojovođa postupa u skladu s Pravilnikom o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkom prometom.To znači da prije prijelaza mora zaustaviti vlak i – nakon što se uvjeri da ga nitko ne prelazi – može nastaviti vožnju brzinom do najviše deset kilometara na sat dok čelo vlaka ne prođe preko prijelaza. Nakon toga može nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom.

Sigurnost sudionika u cestovnom i željezničkom prometu pritom nije ugrožena, ističe HŽ i dodaje kako su zbog obaveznog zaustavljanja vlakova ispred prijelaza 81 “Pliva” i zbog konfiguracije i rasporeda ostalih signalno-sigurnosnih uređaja na tom dijelu pruge moguće i povremene teškoće u radu željezničko-cestovnog prijelaza 83 “Drenje”, koji će za vožnje vlakova iz smjera Dobove biti uključen određeno duže vrijeme (oko osam min).

HŽ  moli sve sudionike u prometu za strpljenje te da poštuju prometnu signalizaciju.