Deložacija zaprešićke obitelji – Zaštitari se povukli

NE PROPUSTITE NOVOSTI

Subota: U subotu, 8. svibnja oko 18 sati zahvaljujući velikoj podršci građana Zaprešića, zaštitari su se povukli i napustili prostor kuće.

Petak: U Ulici Rude Bosaka u Zaprešiću već dva dana traje drama zbog deložacije obitelji Strjački iz kuće. U tom je povodu u petak, 7. svibnja od 17 sati održan mirni prosvjed kojim se dala podrška obitelji te ukazalo na niz nezakonitosti koji su predmet ovoga slučaja.

Sve je počelo još u četvrtak ujutro kada su zaštitari silom ušli u posjed kuće obitelji Strjački u Zaprešiću, a kulminiralo kada je istog dana u večernjim satima stigao sin Antun Strjački, želeći doći do 65-godišnje bolesne majke Miljenke.

Strjački je potom pokušao ući u kuću u kojoj se još uvijek nalazila njegova majka okružena unajmljenim zaštitarima, kako navode susjedi. No, ona je odbila izaći iz kuće tvrdeći da je deložacija nezakonita.

Naime, kuću je prije dvije godine za trećinu cijene od RBA zadruge otkupila tvrtka Severitas u vlasništvu braće Željka i Branka Turića. RBA je obitelji ovršila nekretninu na ime kreditnog zaduženja oko kojeg se spore još od 2009. godine.

Kronologiju događanja pojasnio nam je Damir Rešetar, predstavnik Udruge Veronika Vere.

“Obitelj Strjački je žrtva krednih ureda RBA zadruga i žrtva tvrtke Severitas koja je nezakonito gospođu Miljenku zatočila kao taoca. Oni su u četvrtak, 6. svibnja provalili u objekt koji je naknadno dograđen na kuću i koja uopće nije bila predmet tog ugovora. Dogovoreni iznos kredita kod RBA zadruge bio je 120 000 eura, a isplaćeno je svega 39 000 eura, dok 81 000 eura nikada nije isplaćena. Kada su počeli potraživati novac ovršili su nekretninu i od tada traje ovaj slučaj”, objasnio nam je Rešetar.

Kako dodaje, Rešetar je osobno posjetio sutkinju Maju Sarić s gospođom Strjački kako bi saznali što se može napraviti jer se radi o nizu nezakonitosti.

“Na što je sutkinja rekla ako do četvrtka donesu pravovaljane dokumente da će se deložacija obustaviti. Također, tvrdi da je odvjetnica Sanja Dozet poduzela sve prave radnje, čak i dokumente koji dokazuju da se protiv potpisnika ugovora RBA zadruga Valtera Augusta vodi kazneni postupak. Osim toga podnijeli smo tužbu za nepoštenost ugovora. No, sve to nije bilo dovoljno jer sutkinje Maje Sarić ni u četvtrak ni u petak nije bilo na sudu, a ni predsjednica suda u Novom Zagrebu Marija Karadžole nije bila dostupna. Od tada traje ova agonija”, govori Rešetar.

Prilikom prve deložacije obitelj Strjački mirno je izašla iz kuće jer su im rekli da će im biti plaćen smještaj u Rakitju. No, kada su došli do dogovorenog smještaja shvatili su da je riječ o prevari i zapravo su završili na ulici. Nakon dva dana vratili su se u kuću po svoje stvari i naišli na otvorena vrata pa su u nadograđenom dijelu kuće, koji nije bio predmet postupka, ostali, tvrdi predstavnik Udruge.

U četvrtak su došli zaštitari koji su prerezali lokot s vrata i nasilno ušli u kuću.

Predstavnici Udruge Veronika Vere u više su navrata zvali policiju da izbace ljude koji su nasilno ušli u kuću i prijetili gospođi Miljenki da će ju baciti niz stepenište.

Obećali su i poduzeti sve prave radnje koje su moguće u RH kako bi se ova tragedija završila.

“Želimo vladavinu prava kako je zakonom i ustavom propisano jer ovo je linč”, rekao je Rešetar.

Nenad Koljaja, predstavnik oštećenika nelegalnih RBA zadruge, navodi kao nelegalne zadruge u Hrvatskoj rade već 15-tak godina te da DORH, USKOK i naši represivni organi nikako da poduzmu akcije protiv takvog pranja novca i utaje poraza.

“Pitamo čelnicu DORH-a kada će se poduzeti nešto protiv pranja novca, utaje poreza i stvaranje paralelnog financijskog sustava austrijskih nelegalnih zadruga u RH. 2017. godine smo dobili zakon kojim su se ti ugovori proglasili ništavnima. Taj zakon nažalost ukinuo je Ustavni sud prije dva mjeseca, a ovo je posljedica ukidanja tog zakona”, navodi Koljaja.

Susjeda Vatroslava Mišetić dala je podršku susjedima i ispričala nam što se u ovom mirnom zaprešićkom kravatu događalo.

“U više navrata silili su ih van, obijali brave, nezakonito ulazili u kuću. Obitelji Strjački bilo je rečeno da idu u prihvatilište koje im je trebalo biti plaćeno, a nije, sve je bila laž i od tada se Miljenka vratila u kuću. Iz kuće ne izlazi jer ako kuća ostane prazna zaštitari će odmah ući i zauzeti nekretninu.”

Novinarka Jelena Čelan Oberman također susjeda obitelji Strjački kaže “ovakve stvari se ne bi trebale događati u pravo uređenoj državi. Problem je što ova država nije pravno uređena, što u ovoj državi ne vrijede ni pravo ni pravda, nego vrijede neki drugi zakoni koji su zakoni više divljeg zapada nego zakoni jedne uređene europske države. Ovakvo nešto ne postoji u cijeloj Europskoj uniji, a događa se u srcu Europske unije i nitko ne poduzima ništa. Ovo je sramota. Mi smo, prije svega, došlo dati podršku našim susjedima jer nitko ne zaslužuje da ih se ovako izbacuje iz kuće”.

Grad Zaprešić izrazio je duboko žaljenje što je obitelj Strjački izgubila svoj dom nakon više od 20 godina prave bitke te su obećali pomoći sufinanciranjem najma stambenoga prostora do kraja ove godine s iznosom od 2000 kuna. Konačna odluka uslijedit će u ponedjeljak, 10. svibnja.