Nagradu SING 2021. osvojio projekt „GEO CORE – zelena transformacija obrazovno-odgojnih ustanova u gradu Zaprešiću“

NOVOSTI

Završen je projekt Sinergija znanja Grada Zaprešića i Veleučilišta Baltazar za 2021. godinu (SING 2021). Ovogodišnje prezentacije, ali i čitav projekt zbog pandemije održani su online, a Grad Zaprešić je i ove godine dodijelio 5 000 kuna pobjednicima ovog zajedničkog projekta. Nagradu je u Gradskoj upravi uručio zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus pobjednicima projekta – timu „5 BAK“ u sastavu Petra Sentić, Marina Krkač, Pavica Letica, Marko Šilović i Helena Maričić, koji su u sklopu teme Ekologija obradili projekt pod nazivom „GEO CORE – zelena transformacija obrazovno-odgojnih ustanova u gradu Zaprešiću“. No, o čemu se točno radi objasnila je Petra Sentić, voditeljica pobjedničkog tima.

“Ovim projektom predvidjeli smo promjenu toplinskog sustava u svim vrtićima i školama u Gradu Zaprešiću da pređu s klasičnog plinskog grijanja na geotermalno grijanje u kombinaciji sa solarnim panelima kako bi na jedan inovativan, zeleni, čišći i daleko jeftiniji sustav dugoročno doprinijeli zelenoj transformaciji samog Grada. Naše projektno rješenje Grad Zaprešić će moći prijaviti na godišnje natjecanje za nagradu Green city za koje je konkurirao zadnje tri godine i mislimo da bi s ovim rješenjem mogao i pobijediti”, kazala je Sentić.

Riječ je o projektu koji bi se Gradu Zaprešiću višestruko isplatio.

“Ukupna vrijednost projekta je oko 7 milijuna kuna. No, uz pomoć sufinanciranja Europske unije Grad Zaprešić bi platio samo 15 posto, otprilike 1.150, 000,00 kuna, a vjerujemo da bio kroz uštede na režijama u tih pet objekata investiciju mogao vratiti kroz samo tri godine”, dodala je Sentić.

Ove su godine u radu na projektima sudjelovala ukupno 54 studenta Projektnog menadžmenta, podijeljenih u 12 timova. Timovi su radili pod mentorstvom višega predavača Marka Šimca, doc. dr. sc. Ernesta Vlačića, prof. v. š., i predavača Karla Jurača.Tematska područja unutar kojih su studenti razvijali projekte bila su: Ekologija, Održivi razvoj, Malo i srednje poduzetništvo i Turizam, a da se radio o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj potvrdio je doc. dr. sc. Ernest Vlačić.

“Grad ovim programom ne dobiva samo koncept i ideju, nego dobiva razradu projekta i odabrani instrument financiranja. Radi se o jedinstvenom programu u Hrvatskoj, po mojim saznanjima, niti jedno sveučilište u svojim programima nema projekt koji se radi kroz više kolegija u suradnji s gradom i privatnim sektorom tzv. suradnja triplecliksa.
Tako da su neka visoka učilišta zainteresirana implementirati ovakve praktične projekte u svoje programe”, naglasio je Vlačić.

Projekt SING pokrenut je početkom 2019. godine potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Grada Zaprešića i Veleučilišta Baltazar Zaprešić, a na inicijativu Savjeta za turizam i ulaganja Grada Zaprešića, objasnio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.

“SING 2021. zapravo znači sinergija Grada i Veleučilišta, a 2019. godine smo pokrenuli tu suradnju ne bi li studente Projektnoga menadžmenta u njihovoj finalnoj fazi obrazovanja na 5. godini studija potakli na da počnu razmišljati o ovoj našoj sredini i potrebama Grada Zaprešića i ne bi li oni svojim znanjima mogli unijeti neke inovativnosti, neke nove ideje, nova rješenja”, rekao je Labus.

Pobjednički tim odabrao je Grad Zaprešić koji se ove godine odlučio za inovativan projekt koji se odnosi na svrsishodno korištenje geotermalne energije, što je jako popularno u svijetu, a s obzirom na to da nova omotnica 2021.-2027. donosi podosta novca za energetska rješenja.

“Mislim da bi ovaj projekt u perspektivi mogli implementirati ne samo u gradu Zaprešiću, nego i u Hrvatskoj”, dodao je Labus.

U finalni dio natjecanja ušli su još projekti: nabave autobusa pogonjenih na tekući vodik te izgradnja proizvodne infrastrukture, Projekt Mini sajam šetnica kojim bi se potaknuo razvoja poduzetništva u gradu Zaprešiću i Projekt brendiranja skele na Savi.