Svjetski je dan obnovljivih izvora energije

NOVOSTI

Danas obilježavamo Svjetski dan obnovljivih izvora energije kojim se želi ukazati na nužnost istraživanja i primjene obnovljivih izvora energije u koje se ubrajaju: energija sunca, vjetra, riječnih tokova, morskih mijena i valova, geotermalna energija i energija biomase. Datum je izabran kao spomen na katastrofu u NE Černobil 1986. godine.

Tako se svake godine 26. travnja pojačano nastoji u javnosti osvijestiti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije podsjećajući na černobilsku nuklearnu katastrofu koja upozorava na ograničenost i problematičnost primjene neobnovljivih resursa, važnost sigurnosti energetskih sustava, predvidljivost energetskih politika te pametno upravljanje energetskim resursima.

To su ujedno, ističu stručnjaci, i glavni uvjeti za ostvarenje gospodarskog rasta i razvoja svake zemlje, ali mogu biti i važan oslonac u nekoj kriznoj situaciji što je vidljivo i u aktualnoj pandemiji novoga koronavirusa koja je pokazala kako je strateški važno razvijati domaće i obnovljive resurse.

Korištenje obnovljivih izvora energije, ističe se na današnji dan, važno je zbog nekoliko razloga. Tehnologije koje se koriste imaju puno manji negativni utjecaj na okoliš i zdravlje od poznatih konvencionalnih energetskih tehnologija. Većim korištenjem domaćih obnovljivih resursa smanjenje se energetska ovisnost o uvozu. Napredovanje energetske tranzicije prema obnovljivim izvorima prilika je za ispunjavanje međunarodnih klimatskih ciljeva uz jačanje gospodarskog rasta i stvaranje milijuna radnih mjesta.

U Zaprešiću najbolji primjeri obnovljivih izvora energije su fotonaponska elektrana na krovu dvorane OŠ A. Augustinčića, koja će zagađenje ugljičnim dioksidom smanjiti za 23,14 tona, i punionice za električne automobile kako bi se potakli građani na kupnju ove vrste automobila.

U planu je gradnja “solarnog polja” sa sustavom solarnih kolektora najnovije generacije. I srednja škola dobit će svoje fotonaponske ćelije za modernizaciju i napajanje toplinskog sustava, a u njezinom je dvorištu i pametna klupa. Nove biciklističko-pješačke staze dobit će solarne brojače biciklista i servisnu solarnu stanicu za popravak bicikala.

Uz to, u gradu se za cijelu javnu rasvjetu koriste LED svjetiljke što doprinosi energetskoj uštedi od 80%. Sve su to zaprešićki doprinosi korištenju obnovljivih izvora energije.