Preminuo mladić kojem je prošloga tjedna tijekom policijske akcije pozlilo

NOVOSTI POLICIJSKA POSTAJA ZAPREŠIĆ

Preminuo je 36-godišnji M.Š.R. iz Zaprešića kojem je prošle srijede, 14. travnja tijekom policijske intervencije, uhićenja te pretresa u obiteljskoj kući, naglo pozlilo.
Njegova majka, kada je iz KB Sveti Duh doznala da njezinom sinu više spasa nema odlučila donirati sinovljeve organe i tako spasiti druge ljudske živote.

Podsjetimo, riječ je o mladiću koji je s još devetoricom, među kojima je bivši ravnatelj zaprešićkog vrtića, osumnjičen za preprodaju raznih droga. Kod 36-godišnjaka su u pretresu pronašli 32 grama marihuane, 0,2 grama kokaina te uređaj za vakumiranje a njegova majka se nakon svega obrušila na policiju da su neprimjereno postupali i da je zato u bolnicu završio u teškom stanju. Međutim, interna istraga MUP-a provedena odmah nakon događaja, a prema propisanoj proceduri, zaključila je da je postupanje policajaca bilo zakonito i opravdano.

“Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu MUP-a provjerama je obuhvatio taktiku postupanja, razmjernost i postupnost u primjeni policijskih ovlasti, te opravdanost i zakonitost uporabe sredstava prisile ali i činjenice i okolnosti koje su prethodile uporabi sredstava prisile kao i okolnosti nakon samog postupanja. Obavljenim izvanrednim nadzorom utvrđeno je kako su policijski službenici opravdano i zakonito uporabili sredstva prisile – tjelesnu snagu i sredstava za vezivanje nad 36-godišnjakom, sukladno odredbama članka 82., 84. i 85. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te članka 127., 129. i 133. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika, te da policijski službenici svojim postupanjem nisu prouzročili narušavanje zdravstvenog stanja 36-godišnjaka”, odgovorili su iz PU zagrebačke na upit Jutarnjeg.

M.Š.R. je pozlilo desetak minuta nakon što su ga policajci uhitili. Uslijedilo je to nakon što je, prema tvrdnjama policije, čim ih je vidio pod prozorom, bacio drogu u toalet i zatim pokušao pobjeći pružajući aktivni otpor. Ali nakon što su ga svladali, mladić se primirio te sjeo na kauč, a njegova mu je majka skuhala čaj. U jednom se trenutku počeo gušiti pa je policajac odmah počeo s reanimacijom sve do dolaska hitne medicinske pomoći.