Nova online prevara na WhatsApp-u

Novosti

U posljednjih se nekoliko dana brzo proširila nova online prevara, a vezana je uz popularni WhatsApp. Navodi se kako WhatsApp nudi ružičastu temu za razgovore, no zapravo je riječ o prevari koja omogućuje krađu podataka.

Istraživač internetske sigurnosti Rajshekhar Rajaharia objasnio je da se u WhatsApp grupama dijeli poveznica koja korisnike vodi do navodne aplikacije “WhatsApp u ružičastoj boji”. Međutim, ako se aplikacija preuzme i instalira, to bi moglo omogućiti hakerima uvid i krađu podataka.

Ova prijevara nema veze s WhatsAppom, a još uvijek nije jasno kako se proširila. Ako slučajno naiđete na takvu poveznicu, nemojte kliknuti na nju. No, ako slučajno instalirate spornu aplikaciju, možete napraviti nekoliko koraka kako biste vratili kontrolu nad svojim podacima.

Prvi i najbitniji korak jest da odmah izbrišete spornu aplikaciju sa svog uređaja. Kod nekih korisnika, ova aplikacija postane skrivena odmah nakon instalacije, ali možete je pronaći u postavkama uređaja, točnije u Aplikacijama ili Pohrani, ovisno koji uređaj koristite te je tako instalirati.

Nakon što uklonite zlonamjernu aplikaciju s uređaja, otvorite WhatsApp, kliknite na Postavke i pronađite izbornik WhatsApp Web/Desktop. Prekinite vezu sa svim spojenim uređajima, a preporučuje se i brisanje predmemorije preglednika i provjeru dozvola svih vaših aplikacija kako biste bili sigurni da na vašem uređaju nema ništa sumnjivo.

“Svatko može dobiti neobičnu, nekarakterističnu ili sumnjivu poruku na bilo kojoj usluzi, uključujući e-poštu. Kada se to dogodi, pozivamo sve korisnike da budu oprezni prije nego odgovore na to. Korisnicima WhatsAppa preporučujemo da koriste alate u sklopu aplikacije kako bi nam poslali izvješće, prijavili ili blokirali kontakt”, poručili su iz WhatsAppa, a piše BGR.