Prvi koraci Grada Zaprešića u Akciji “Gradovi i općine – prijatelji djece”

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

U dvorani bl. Alojzija Stepinca u Zaprešiću u petak, 16. travnja održana je konstituirajuća sjednica Koordinacijskog odbora Grada Zaprešića za provođenje Akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”.

Konstituirajućoj sjednici nazočio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i zamjenici Damir Benčević i Alan Labus, ujedno i predsjednik Koordinacijskog odbora, a prisustvovale su i predstavnice Saveza društva “Naša djeca” Hrvatske – glavna tajnica Snježana Krpez i programska koordinatorica Karolina Grgić.

Gradonačelnik Zaprešića 29. ožujka 2021. godine donio je odluku o uključivanju Grada Zaprešiću u Akciju “Gradovi i općine- prijatelji djece”, a nakon toga i odluku o imenovanju članova Koordinacijskog odbora Grada Zaprešića za provedbu ove akcije.

“Grad Zaprešić jasno se opredjeljuje za provedbu programa koji afirmira holistički pristup lokalne zajednice usmjerene na dobrobit djece i stjecanje tog počasnog naziva Grad Zaprešić – prijatelj djece. Međutim, možemo reći da je Grad Zaprešić prijatelj djece od osnutka našega grada jer kontinuirano provodimo programe, aktivnosti i projekte koji su namijenjene djeci i mladima. Tako za sustav odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima i školama, kako kroz investicije tako i kroz redovne i ine aktivnosti, Grad Zaprešić zadnjih godina izdvaja više od 80 milijuna kuna, što čini oko 40 % ukupnih proračunskih sredstva našega grada”, istaknuo je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Kako je naglasio zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića i predsjednik Koordinacijskog odbora Alan Labus cilj ovog tijela je osigurati sve ono što Konvencija o pravima djece i mladih nalaže.

“Cilj je što bolja komunikacija između odraslih i djece u našemu gradu, cilj je oformiti tijelo u kojemu će sjediti predstavnici djece Grada Zaprešića, a s kojima ćemo redovito komunicirati te ispunjavati sve one želje, potrebe i htijenja – sve ono što jedan grad koji razumije potrebe djece i mladih treba činiti”, kazao je Labus.

Zadaci Koordinacijskog tijela podijeljeni su u deset programskih područja koji ukupno obuhvaćaju 123 kriterija, a zadatak Koordinacijskog tijela je ispuniti 80% tih zahtjeva.

Nositelji Akcije su predstavnici Grada Zaprešića, vrtići, osnovne i srednja škola s područja Grada, Centar za socijalnu skrb Zaprešić, Policijska postaja Zaprešić te udruge i druge institucije čiji su korisnici djeca i mladi.

Ciljevi su čuti glas djece i mladih, identificirati probleme i u većoj suradnji navedenih nositelja na lokalnoj razini dovesti do rješavanja problema. Isto tako, potrebno je stvoriti zajedništvo djece i odraslih u kreiranju programa za djecu i mlade, motivirati medije u edukaciji djece i prezentiranju ciljeva i rezultata njihovih aktivnosti te upoznati i implementirati Konvenciju UN-a o pravima djeteta među članove lokalne zajednice.

Ovo su programska područja na kojima Grad Zaprešić planira raditi:

1. Izrada godišnjih programa i planova za ostvarivanje akcije,
2. Dječji proračun – namjenska novčana sredstva u Gradu za zaštitu i odgoj djece ,
3. Podrška i potpora udrugama koje imaju programe za djecu te uključivanje djece u donošenje odluka koje se na njih odnose.
4. Dijete u zdravom i sigurnom Gradu
5. Zdravlje djece
6. Odgoj i obrazovanje djece
7. Socijalna skrb za djecu
8. Kultura i sport djece i za djecu
9. Slobodno vrijeme i rekreacija djece
10. Podrška i pomoć roditeljima.