Svjetski dan umjetnosti obilježite u zaprešićkoj knjižnici

MOJ ZAPRESIC NOVOSTI

Danas, 15. travnja obilježava se Svjetski dan umjetnosti, događaj koji slavi i podržava veze umjetnosti, umjetnika i šire zajednice, potiče osvještavanje raznolikosti umjetničkog izraza i naglašava prinos umjetnika održivom razvoju. Termin 15. travnja izabran je za Svjetski dan umjetnosti jer se na taj dan 1452. godine rodio veliki renesansni umjetnik Leonardo Da Vinci. Inače, ova manifestacija održava se od 2012. godine na inicijativu IAA – International Association of Art, nevladine organizacije koja je službeni partner UNESCO-a.

U povodu Svjetskog dana umjetnosti, preporučujemo vam odlazak u zaprešićku knjižnicu Ante Kovačića u kojoj vas očekuju dvije zanimljive izložbe.

U tijeku je izložba “Zagreb i Matoš” Drage Jančića u kojoj je autor živopisnim bojama i razigranim linijama predstavio prepoznatljive zagrebačke vizure poput katedrale, Zrinjevca, Mirogoja, parka Ribnjak, kipa Matoša na Gornjem Gradu.

Drago Jančić plodonosan je umjetnik. Iza njega je tridesetak samostalnih izložbi i čak 150 skupnih izložaba. Rođen je 1937. u Prigorju Brdovečkom. U Zagrebu je završio učiteljsku školu 1957. godine, a 1963. godine diplomirao je likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu kod profesora Mladena Veže i Josipa Poljana. Isprva, radio je kao nastavnik likovne kulture u OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici, a od 1969. godine do umirovljenja 2001. godine u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u Prigorju Brdovečkom, gdje je posebno afirmirao rad keramičarske sekcije. Bavio se metodikom nastave likovne kulture. Surađivao je u Obrazovnom programu HTV-a prilozima i realizaciji programa likovne kulture u slobodnim aktivnostima. Uz pedagoški rad bavi se keramikom i slikanjem. Likovnim intervencijama u radu s učenicima oplemenjuje prostore OŠ Antuna Kovačića u Mariji Gorici, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić u Prigorju Brdovečkom i u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću. Autor je idejnog rješenja spomenika Hrvatskim domobranima poginulima u Drugom svjetskom ratu i žrtvama poraća u Zaprešiću. Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti i u Hrvatski biografski leksikon. Njegov rad pratili su eminentni kritičari kao što su Vladimir Maleković, Dubravko Horvatić, Juraj Baldani, Feđa Vukić, Stanko Špoljarić, Marina Baričević, Josip Palada, Sead Begović i Branko Pilaš.

Osim izložbe “Zagreb i Matoš” u knjižnici je izložen i Anitin nakit.

Anita Marković Vrbanc rođena je 1965. godine u Sinju. U Zagrebu živi i radi od 1982. godine. Izradom nakita profesionalno se bavi već više od 20 godina, a povremeno dizajnira i odjeću i torbe. Nakit izrađuje od različitih materijala, poput poludragog kamenja, žice, fimo mase, tkanine, konca, gume, raznobojnih gumbića, trakica, vune, raznih „odbačenih“ predmeta ili pak onih čija izvorna svrha nema nikakve veze s nakitom. Repromaterijal koji upotrebljava seže od nekonvencionalnog i neuobičajenog pa sve do već gotovih i oblikovanih elemenata, kao što su perle ili kopče. Nakit nerijetko hekla ili pak povezuje raznim čvorovima. S nakitom je sudjelovala na mnogim modnim revijama: Cro-a-porter (za modni dvojac Boudoir), Zlatna igla (za modnu kuću Siscia), Suzy Fashion Week… Vodila je tečajeve izrade nakita i kreativne radionice u okviru manifestacije „Noć krapinskog pračovjeka“ te u Hobby Art Centru Chemaco, a svoje je radove i izlagala, kako pojedinačno, tako i skupno (Galerija Modulor – Centar za kulturu Trešnjevka, Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Knjižnica Staglišće itd.).

Ako još niste, izložbe možete razgledati do 30. travnja u knjižnici Ante Kovačića.

 

Foto: Gradska knjižnica Ante Kovačića