Pilot projekt “Pametna zgrada” predstavljen u Zaprešiću

NOVOSTI

Član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk u prostorijama grada predstavili su pilot projekt „Pametna zgrada“ te potpisali ugovor o izvedbi istog. Pilot projekt obuhvaća očitanje potrošnje vode, plina i električne energije na mjerilima zgrade Gradske uprave Grada Zaprešića s ciljem uspostave praćenja potrošnje energenata i drugih elemenata. Dodatno, omogućit će se opća modernizacija djelatnosti kao i svakodnevnih komunalnih i drugih aktivnosti gradskih službi te kontinuirana uspostava sustava upravljanja energijom.

Pametni sustav podrazumijeva korištenje senzora putem OIV Smartino IoT mreže za prijenos podataka i softverskog korisničkog sučelja za monitoring i analizu podataka MARS Končar INEM-a, a gradu će pružiti i mogućnost analize podataka za planiranje ušteda i daljnje strateške investicijske odluke.

“Uvođenje ovog rješenja uvodi Zaprešić u onu skupinu pametnih gradova koji brinu o potrošnji te racionalnom korištenju i upravljanju svih energenata i resursa. Ovo je naizgled možda malen projekt, ali za nas je poprilično bitan budući da imamo jedan grad u u zagrebačkoj okolici koji služi kao referenca. Vjerujem kako će i ostali gradovi slijediti vaš primjer budući da se OIV na nacionalnoj razini pozicinirao kao vodeći mrežni operator za ovu tehnologiju kao što je već za radio i televiziju. Nadam se da će vam ovaj pilot projekt biti od koristi, ali i da ćemo svi zajedno nešto i naučiti”, rekao je Botica.

Ovaj projekt samo je jedan od pravaca razvoja zajedničke suradnje. Naime, s tvrtkom Zaprešić d.o.o. u tijeku je i realizacija pilot projekta „Pametan parking“ za očitanje popunjenosti parkirališnih mjesta uz vizualnu prezentaciju trenutnog stanja na vanjskom LED monitoru s prikazom broja slobodnih parking mjesta.

Iz grada Zaprešića ističu kako razmatraju razne mogućnosti suradnje s OIV-om te se nadaju i skorom postavljanju inteligentnih kamera na glavne prometnice i trgove.

“Svi gradovi su poprilično zagušeni pa bi upravljanje prometom bio sljedeći korak, a vjerujemo da će pametna rješenja doprinijeti boljoj organizaciji i protočnosti prometnih tokova”, zaključio je Botica.