Sretan vam Uskrs! Najveći kršćanski blagdan

NOVOSTI

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Spomen Kristova uskrsnuća slavi se svečanim misama, koje u Zaprešiću predvode župnici a počinju u 7 sati.

Tako će se svete mise u župnoj crkvi Marije Kraljice apostola slaviti u 7, 10, 11.30 i 19 sati, a u crkvi sv. Ivana Krstitelja u 7.30, 9, 10.30, 12 i 19 sati. Blagoslov hrane bit će na jutarnjim misama u 7 i 7.30 sati.

Za one koji ne mogu prisustvovati misnom slavlju uživo, u 11 sati, posredstvom službenoga YouTube kanala Zagrebačke nadbiskupije te na službenoj Facebook stranici Nadbiskupije prenosit će se svečano euharistijsko slavlje iz Crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u Mariji Bistrici. Sveto misno slavlje predslavit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, često domaći kruh, te slastice, a hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja.

Djeca za Uskrs igraju tradicijske igre poput tuckanja pisanicama, traženja sakrivenih pisanica i sl.

Postoji mnogo crkvenih pjesama koje opjevavaju Isusovu muku, raspeće i uskrsnuće, a u hrvatskoj uskrsnoj tradiciji najpoznatije su “Kraljice neba”, “Uskrsnu Isus doista”, “Na nebu zora rudi” i dr.

Blagdan Uskrsa ne slavi se svake godine u isto vrijeme, već u prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca (uštapa). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, onda Uskrs može biti samo unutar toga vremena.

Podrijetlo Uskrsa je u židovskom blagdanu Pesaha pa su u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranoga naroda iz egipatskoga sužanjstva i prelazak preko Crvenoga mora.

Neka vam radost uskrsnuća vrati vjeru u život, neka nestane zlo, a prevlada dobro, neka vam ljubav bude oslonac, a sreća vječni pratilac. Sretan Uskrs, želi vam vaš icz.hr!