Veliki petak – Jedini dan u godini kad se ne slavi misa

NOVOSTI

Veliki petak jedini je dan u godini kad Katolička Crkva ne slavi misu, ali postoje obredi.

To je dan spomena Kristove muke, razapinjanja i smrti pa liturgija ne predviđa slavljenje svete mise, no kršćanska se zajednica okuplja kako bi promišljala o velikom otajstvu zla koje pritišće čovječanstvo, kako bi se u svjetlu Božje Riječi i dojmljivom liturgijom spomenula Kristovih patnji.

Kako bi se izrazila ljubav i dioništvo vjernika s Kristovim patnjama, kršćanska tradicija potaknula je razne oblike pučke pobožnosti, procesije i svete predstave koje žele što dublje u vjernikovu dušu utisnuti osjećaje istinskoga sudioništva u Kristovoj žrtvi.

Među tim pobožnostima posebno se ističe križni put, koji je obogaćen raznovrsnim duhovnim i umjetničkim izričajima koji ovise o senzibilitetu različitih kultura.

Svi katolički vjernici na Veliki petak od 18 do 60 godina poste, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se taj dan ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

Na Veliki petak, dakle, obično se jede riba.

U zaprešićke običaje ulazi i uprizorenje Kristova muka koju nam tradicionalno donosi Udruga Stepinčeva oaza mira. No, zbog situacije ona će ove godine izostati. No, neće izostati obredi Velikoga Petka pa će tako u crkvi sv. Ivana Krstitelja započeti u 18 sati, a u župnoj crkvi Marije Kraljice apostola u 20 sati. Križni put u Župi Marije Kraljice apostola bit će u 10 sati.