U dječjim vrtićima postavljeni senzori za praćenje kvalitete zraka

NOVOSTI

Budući da djeca u učionicama i sobama vrtića provedu gotovo trećinu dana, a neki i više, izuzetno je važno da kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima bude kontrolirana i kvalitetna. Upravo zato je Grad Zaprešić odlučio postaviti senzore za praćenje kvalitete unutarnjeg zraka u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Gradu, potvrdio je to Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Zaprešića.

“S ponosom možemo reći da je ono što smo najavili krenulo u realizaciju. Ukupno je do sada, 40 takvih uređaja, postavljeno u predškolskim institucijama, u gradskim Dječjim vrtićima Maslačak i Vrtuljak, a tijekom i nakon proljetnih praznika bit će postavljeni uređaji i u našim osnovnim školama. Cilj postavljanja senzora za praćenje kvalitete zraka je pratiti kvalitetu zraka, osobito u uvjetima COVIDA-19, spriječiti danje širenje virusa te s druge strane pratiti koncentraciju C02 koja, znanstveno dokazano, utječe na kognitivne sposobnosti djece”, naglasio je Labus.

Smart Senese senzore preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija te Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ovo postavljanje dijelom sufinancira i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Ovo je pilot-projekt na razini Zagrebačke županije te će Zaprešić time postati jedini grad u regiji koji ima ovakvo praćenje na razni predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja. CARNet će školama, u okviru projekta e-Škole koji je u tijeku, osigurati besplatnu aplikaciju za praćenje kvalitete zraka.