Svjetski je dan svjesnosti o autizmu

NOVOSTI

2013. u Zaprešiću je, kao prvi u Hrvatskoj, otvoren prvi razredni odjel za djecu s poremećajem iz spektra autizma u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića, a 2017. započeo je s radom drugi odjel i to u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja. Oba razredna odjela pohađaju dva učenika, a s njima rade edukatori, rehabilitatori i pomoćnici u nastavi.

U Zaprešiću djeluje i Udruga Rubikon za djecu s autizmom i drugim teškoćama u razvoju.

Poremećaji iz spektra autizma (PSA) je neurorazvojni poremećaj kojeg karakteriziraju teškoće u socijalnoj interakciji, održavanju i razumijevanju socijalnih odnosa, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, te neuobičajeno ponašanje – ograničeni interesi i aktivnosti te repetitivna ponašanja.

Inače, Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja, u izvanrednim uvjetima kada je neophodno pridržavanje općih mjera zaštite tijekom bolesti uzrokovane novim koronavirusom. Univerzalna ljudska prava, uključujući prava osoba s invaliditetom, ne smiju biti ugrožena u vrijeme pandemije. Osobe s autizmom imaju pravo na samoopredjeljenje, neovisnost i autonomiju, kao i pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje i zaposlenje na jednakoj osnovi s drugima. Vodeća tema ove godine je iznimno važna „Prijelaz u odraslo doba“. Trenutne poteškoće vitalnih sustava potpore i mreža, kao rezultat COVID-19, povećavaju prepreke s kojima se osobe s autizmom susreću svakodnevno u ostvarivanju svojih prava. Osobe s autizmom ne smiju se suočiti s diskriminacijom kada traže medicinsku njegu. Moraju i dalje imati pristup sustavima podrške, potrebnim kako bi ostali u svojim domovima i zajednicama u vrijeme krize, umjesto da se suoče s mogućnostima prisilne institucionalizacije.