U ponoć na snagu stupaju nove mjere

KORONAVIRUS NOVOSTI

Stožer civilne zaštite RH najavio je u srijedu, 31. ožujka nove epidemiološke mjere koje će vrijediti do 15. travnja.

Prema novim mjerama uvodi se zabrana treninga u zatvorenim prostorima, osim za prvi i drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše, ograničava se rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima, a privremeno se zabranjuje i ograničava prelazak preko hrvatske granice.

Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se brzi antigenski testovi, potvrda o cijepljenju ili potvrda o preboljeloj bolesti koja će vrijediti 180 dana, rekao je na konferenciji za novinare voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Prelazak granice uređen je zbog turizma, a izuzetak su digitalni nomadi i djeca. “S obzirom na restriktivne mjere u susjednim zemljama, ne očekujemo velik broj ulazaka u Hrvatsku”, kazao je Božinović.

“Strože mjere uvodimo dobrim dijelom na prijedlog županijskih stožera, što se pokazalo kao dobar pristup jer je vidljivo da su stožeri po županijama puno aktivniji i fokusirani na stanje na svom području nego ranije”, istaknuo je.

Božinović je najavio i mogućnost pooštrenja mjera s obzirom na to da epidemiološka situacija nije dobra.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježena su 2623 nova slučaja zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.306.

Među njima je 1337 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 144 pacijenta.

Preminulo je 19 osoba.