Biciklističko-pješačka staza Forest ride trebala bi biti gotova do ljeta 2021.

NOVOSTI

Počelo je asfaltiranje biciklističko-pješačke staze Forest ride, a cijeli projekt trebao bi biti gotov do ljeta 2021. godine.

Podsjetimo, Forest ride, projekt izgradnje novih biciklističko-pješačkih staza, gradi se na dionicama Ulice bana Josipa Jelačića, Ulice Matije Gupca (Pojatno) te Industrijske ulice i povezuje Zaprešić i Pojatno te grad sa željezničkom stanicom Novi dvori.

Nove staze u duljini od ukupno 3,2 kilometra bit će zelenim pojasom odvojene od kolnika. U Ulici bana Josipa Jelačića bit će, na mjestima prolaska staza, izgrađeno odmorište za bicikliste (servisna solarna stanica za popravak bicikala, nadstrešnica, klupa za odmor, 3 klamerice, spremnik za odvojeno prikupljanje otpada, solarni brojač biciklista), a u Industrijskoj ulici parking za bicikle (servisna solarna stanica za popravak bicikala, nadstrešnica, 5 klamerica, spremnik za odvojeno prikupljanje otpada).

Ukupna je vrijednost radova 8.572.598,16 , od čega je 7.286.708,42 osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije iz kohezijskog fonda.

Ovime će se povezati nove staze s već postojećim na području Kalamira, Pušće i Pojatna, a sam grad bit će povezan biciklističkom stazom sa željezničkom stanicom Novi dvori.

Izgradnjom staza povećat će se sigurnost biciklista u prometu, a zasigurno i potaknuti brojne građane da što više koriste upravo ovo prijevozno sredstvo čime će se smanjiti negativan utjecaj na okoliš i proizvodnja CO2. Svakako cilj je i poticanje intermodalnog prijevoza, bicikl – vlak.

Ovo je još jedan korak dalje u izgradnji Zaprešića kao zelenog i ekološki osviještenog grada.