Danas je Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje

NOVOSTI

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje ili Nedjelja palmi kršćanski je blagdan koji se slavi svake godine nedjelju prije Uskrsa i ona je uvod u Veliki tjedan.

Cvjetnica se u Katoličkoj crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

Prema kazivanju, prije 2000 godina narod je dočekao Isusa te ga uveo u glavni grad kličući mu kao kralju. Kako Isus nije htio iskoristiti priliku koju je narod priželjkivao te ga povesti u bitku za rušenje rimskog okupatora, razočarano se mnoštvo od Krista ubrzo odvratilo i poduprlo njegove protivnike. Tako je Cvjetnica postala uvod u Isusovu muku.

“Ono što je karakteristično za blagdan Cvjetnice jest da se na svim Svetim misama čita ili pjeva izvještaj o Muci Isusa Krista. Također, pod misama se blagoslivljaju maslinove grančice koje se potom nose svojim kućama. Običaj je te maslinove grančice zataknuti za križ koji visi na zidovima naših stanova i kuća” rekao je župnik Ivan Frkonja.

Inače, običaj posvećivanja grančica datira iz poganskih običaja brojnih naroda koji su od raznih stabala rezali grane i stavljali ih u ambar u kuću iznad ulaznih vrata prije ili nakon neke od svetkovina vezanih za početak proljeća ili žetve. Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu još u 4. stoljeću, dok se u Rimu prakticira od 9. stoljeća te se raširio u cijeloj Crkvi.

Cvjetnicom, kako smo već rekli, započinje Veliki tjedan, a u kojem se, tijekom osam dana, slave najveće tajne kršćanstva – Isusova muka, smrt, pokop i uskrsnuće.

Inače, Cvjetnica je svoje ime dobila još u rimskoj liturgiji u 4. i 5. stoljeću i tada se nazivala Dominica de passione Domini, odnosno Nedjelja Muke Gospodnje, jer je uvodila u tajnu Velikog petka, da bi stoljeće kasnije postala Dominica in palmis, odnosno Nedjelja cvjetnica.