Zaprešić uskoro uvodi javne bicikle

NOVOSTI

Grad Zaprešić odlučio je nabaviti javne bicikle koji će biti postavljeni na željezničkim stanicama i glavnim gradskim trgovima. Javni bicikli služit će građanima za svakodnevne potrebe, a što se točno planira objasnio je Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Zaprešića.

“U suradnji s prometnom strukom formiramo sedam do osam punktova gdje će ti javni bicikli biti raspoređeni. Bit će to najvjerojatnije naše novoobnovljene željezničke stanice, tu prije svega mislim na glavnu željezničku stanicu Zaprešić, željezničku stanicu u Savskoj te u Novim dvorima. Također, punktovi će biti i na glavnim gradskim trgovima – na Trgu Ivana Pavla II i na Trgu dr. Franje Tuđmana, a bit će uključen i park Novi dvori. Po uzoru na velike europske gradove i metropole, ali i neke hrvatske gradove koji su već krenuli ka zdravijim, ekološki prihvatljivim oblicima prijevoza osmislili smo koncept prema kojem bi građani mogli jednostavno komunicirati biciklima kroz grad Zaprešić, bilo mehaničkim ili električnim, ostavljati ih na punktovima, a netko će se brinuti o ispravnosti bicikala i ravnomjernoj raspoređenosti bicikala po gradu”, objasnio je Labus.

Time će grad Zaprešić omogućiti ekološki prihvatljiv, zelen, inovativan oblik prijevoza, a ujedno i promicati zdrav način života. Omogućit će sugrađanima da jednostavnije komuniciraju od željezničke ili autobusne stanice prema vlastitom domu.

Vrijednost projekta u prvoj fazi je 200 000 kuna za nabavu 30-tak bicikala, a planira se i povećavati broj bicikala u skladu s potrebama korisnika.

U Gradu Zaprešiću vjeruju da će takav oblik javnog prijevoza zaživjeti dapače da će biti jako popularan među sugrađanima.