Vatrogasci učili djecu kako se zaštititi u slučaju elementarnih nepogoda

Najnovije Novosti

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zaprešić prvi puta ove godine organiziralo je edukativnu radionicu za učenike. Tako su danas prvašići Osnovne škole Antuna Augustinčića naučili kako se nositi s elementarnim nepogodama- potresima, požarima, poplavama te koji broj zvati za hitne situacije.

Vidjeli su opremu kojom se vatrogasci koriste te kroz demonstracije doznali što čemu služi, a najveće veselje kod djece izazvala je vježba vatrogasaca – spremanje za intervenciju. No, na čemu se baziraju radionice objasnio je Karlo Damjanković, zapovjednik DVD-a Zaprešić.

 

“Radionice se baziraju na elementarnim nepogodama prvenstveno na potresima koji nas u zadnje vrijeme najviše pogađaju. Osim o poplavama i požarima, ipak smo najviše razgovarali o potresima budući da su nas učiteljice savjetovale da se djeca osjećaju nesigurno, pa smo ih, među ostalim, učili kako pravilno postupati u slučaju potresa”, rekao je Damjanković.

Da se klincima itekako svidjelo kod vatrogasaca rekli su nam sami.

“Jako mi se svidjelo kod vatrogasaca. Naučio sam kako se pripremiti za potres i što napraviti kada je požar i poplava, a volio bi jednoga dana biti član DVD- a”, rekao je Petar Benaković.

“Kod vatrogasaca mi je bilo jako lijepo. Naučila sam kako gasiti požar i kako se sakriti za vrijeme potresa, a voljela bi jednoga dana raditi s vatrogascima”, rekla je Petra Bilić.

“Bilo mi je jako lijepo, a najljepša mi je bila vježba sa šmrkom, naučila sam kako se gasi požar, kako se izlazi nakon potresa te što napraviti u slučaju poplave i jednog dana bi se voljela pridružiti vatrogascima”, rekla je Petra Naglić.

Nakon Osnovne škole Antuna Augustinčića vatrogasci će edukativne radionice organizirati i za učenike Osnove škole Ljudevita Gaja.


Inače DVD Zaprešić, najstarija je udruga zaprešićkog kraja koja nema problema s podmlatkom.

“Naš DVD nikada nije bio brojniji. Imamo preko 30 djece i 12 članova mladeži od 16 do 18 godina. Trenutno zbog epidemiološke situacije ne možemo provoditi vježbe kako bi htjeli, ali stalno održavamo učenja, radionice u skladu s mjerama. Nadamo se da će čim prije ove mjere popustiti kako bi se mogli posvetiti vatrogasnim natjecanjima i treninzima jer to djecu ipak najviše veseli”, rekao je Karlo Damjanković, zapovjednik DVD-a Zaprešić.