Svjetski je dan šuma – posjetite stazu Daždevnjaka

NOVOSTI

Svjetski dan zaštite šuma obilježava se 21. ožujka i to je prilika da se svi podsjetimo na važnost očuvanja šuma.

Na sjednici Generalne skupštine Europske poljoprivredne konfederacije 1971. godine odlučeno je da se 21. ožujka obilježava kao Svjetski dan šuma. Kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala ovu ideju vjerujući kako takav događaj može doprinijeti povećanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosustava.

Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su danas globalno ugrožene uslijed lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr. Na svjetskoj razini, gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

U tom smislu zaštita šuma podrazumijeva primjereno odnosno potrajno gospodarenje, zaštitu šume od štetočina i požara, zaštitu šumskog tla i stabala te druge preventive mjere. Unatoč svim faktorima zbog kojih je ugrožena, šuma je još uvijek tu, ali joj je potrebna čovjekova zaštita. Šume pokrivaju trećinu kopnene površine planete Zemlje, biološki su najraznovrsniji ekosistemi na kopnu, u kojima obitava više od pola kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata. Osim što su od iznimne važnosti u našoj borbi protiv klimatskih promjena, šume doprinose ravnoteži kisika, ugljik-dioksida i vlage u zraku, štite riječna područja i izvorišta voda.

Usprkos svim tim neprocjenjivim ekološkim, privrednim, društvenim i zdravstvenim dobrobitima, čovjek uništava iste te šume bez kojih ne može živjeti. Krčenje je i dalje ozbiljan problem u cijelom svijetu. Prema podacima UN-a, godišnje se uništi oko 13 milijuna hektara šume; 12-20 % emisija stakleničkih plinova u svijetu, koji prouzrokuju klimatske promjene, izazvano je upravo krčenjem šuma.

No, da bi obilježili današnji dan onako kako treba pozivamo vas da se uputite zaprešićkom planinarskom stazom Daždevnjak i uživate u šumi.

Staza počinje na ulazu u Jelačićeve Nove dvore. Nastavlja se markiranom stazom uz rub šume do konjičkog kluba Trajbar-team. Od kluba ulazi u šumu i nastavlja do izvora pitke vode Stalnjak. Zatim počinje kratki uspon do sela Pušćanska Dubrava pa malim dijelom asfalta ponovo ulazi u šumu do potoka. Prelaskom mostića diže se na hrbat te nakon toga ponovo spušta do drugog mosta. Odatle slijedi kratki uspon do skloništa HPD Zaprešić pa se ponovo spušta do Trajbar-teama i početne točke Novi dvori.


Staza nije zahtjevna i prolazna je u svim vremenskim uvjetima. Stoga put pod noge i trk u planine.