Danas kalendarski stiže proljeće. Jeste li znali zašto počinje 20., a ne 21. ožujka?

NOVOSTI

Danas, 20. ožujka prvi je dan proljeća. Proljeće stiže u 10:37 sati, ali njegov kalendarski dolazak nije se poklopio s vremenskim prilikama i temperaturama zraka.

Proljetne je dane, za vrijeme kojih se i priroda naglo probudila te procvjetale biljke i voćke, zamijenilo hladno i vjetrovito vrijeme. Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti pretežno oblačno, povremeno uz malo kiše ili snijega, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža temperatura zraka -2 do 0, a najviša oko 5 °C. Temperatura zraka u okolnom gorju od -6 do -2 °C.

Iako smo godinama u školskim udžbenicima čitali kako je prvi dan proljeća 21. ožujka, proljeće već odavno, točnije više od dvadeset godina započinje dan ranije – 20. ožujka.

Inače, postoje dvije različite metode za određivanje početka i kraja godišnjih doba – astronomska i meteorološka metoda. Meteorolozi se vode meteorološkim sezonama, koje se temelje na godišnjim padanjima i rastu temperature te stanju atmosfere. Meteorološka sezona koordinira s kalendarom kako bi godišnja doba podijelila na četiri tromjesečna godišnja doba. Ovim sustavom proljeće počinje 1. ožujka i traje do 31. svibnja. Druga metoda izračunavanja godišnjih doba se temelji na astronomskim sezonama. Oni se odnose na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce, uzimajući u obzir ravnodnevicu i solsticij. Tehnički rečeno, astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kad Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. Razlog zbog kojeg prvi dan proljeća nije uvijek isti dan je nesavršenost našeg kalendara i eliptičnost Zemljine orbite i neujednačenost brzine kojom se ona giba po njoj.