Obilježeno Josipovo u Zaprešiću

NOVOSTI

Zaprešićani su obilježili Josipovo i Dan Ratne škole “Ban Josip Jelačić”. Tom je prigodom gradonačelnik Željko Turk primio djelatnike i polaznike 23. naraštaja Ratne škole nakon čega je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan služio Sveto misno slavlje u crkvi sv. Ivana Krstitelja. Potom su položili cvijeće i zapalili svijeće na spomeniku hrvatskim braniteljima Domovinskog rata i grobnici obitelji Jelačić u Novim dvorima. Brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole zahvalio je gradonačelniku Turk na gostoprimstvu i izvanrednoj suradnji koja, između našeg grada i škole, traje već dugi niz godina.

“Od prvoga naraštaja neprekidno dolazimo u Zaprešić. Zajedno s Gradom Zaprešićem u civilno-vojnim odnosima i suradnji poštujemo lik, život i djelo najvećeg hrvatskog vojskovođe bana Josipa Jelačića čiju tradiciju mi njegujemo. Zato ćemo i dalje zajedno nastaviti proučavati vojnu povijest, gradit ćemo bolju budućnost hrvatske vojske i njenog naroda”, rekao je brigadir Kožić.

23. naraštaj Ratne škole Ban Josip Jelačić polazi 17 polaznika, među njima su djelatnici Oružanih snaga RH, Ministarstva europskih i vanjskih poslova, MUP-a i Hrvatske vatrogasne zajednice, a u ovom naraštaju školu polaze i kolege iz prijateljskih i susjednih zemalja – Slovenije, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Više od dva desetljeća Ratna škola dan svog zaštitnika slavi u našem gradu na što je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk izuzetno ponosan.

“Ratna škola “Ban Josip Jelačića” ponos je hrvatske vojske, ali i Zaprešića. Mi najveću ratnu školu u Hrvatskoj zapravo smatramo svojom. Ponosni smo i čast na je da ona nosi ime našega ban, našega Zaprešićana i najmanje što možemo učiniti je da se upravo na Josipovo sjetimo tog velikana hrvatske vojske, gospodarstvenika, pisca i umjetnika koji je obilježio hrvatsku povijest osobito ovih prostora”, rekao je Turk.

Gradonačelnik Turk iskoristio je priliku i svima koji danas slave čestitao imendan, a i mi se pridružujemo čestitkama i svim Josipama, Josipima čestitamo njihov dan. Dan njihovog nebeskog zaštitnika sv. Josipa.

Hrvatski sabor proglasio je sv. Josipa za nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda, a papinskom odlukom Pia IX. proglašen je zaštitnikom cijele Katoličke Crkve i svake obitelji. Sv. Josip zaštitnik je očeva, muževa te svih zanatlija i radnika, a 2021. proglašena je i godinom sv. Josipa.