Kućice “uzmi ili ostavi knjige” uskoro u dvorištu zaprešićkih osnovnih škola! Inicijativa učenika i radija ZFM

NOVOSTI

ZFM radio u suradnji sa zaprešićkim osnovnim školama pokrenuo je inicijativu za postavljanjem kućica za knjige u dvorištu škola. Riječ je o kućicama u kojoj će se nalaziti knjige te će svi zainteresirani sugrađani iz kućica moći posuditi knjigu ili pak ostaviti neku svoju koja im više nije potrebna, a rado bi je podijelili sa svojim sugrađanima. No, kako je do ovog projekta došlo potanko je objasnila Ema Abraši učenica 3.d razreda Osnovne škole Ljudevita Gaja iz Zaprešića.

“Za početak istražili smo kako izgledaju knjižnice uzmi i ostavi. Dali smo i svoje prijedloge za izgled naše knjižnice. Povezali smo se i s radijem koji je ovu inicijativu planirao pokrenuti još prošle godine, a zatim smo se povezali i s ravnateljicom Osnovne škole Antuna Augustinčića koja je također pristala sudjelovati u ovom projektu. Kućice će biti postavljene – jedna u dvorištu škole Antuna Augustinčića, a druga u dvorištu naše škole Ljudevita Gaja. U projekt su uključeni i profesori likovne kulture te učenici viših razreda koji će oslikati kućice. Otvorenje kućica za knjige biti 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige”, rekla je Ema.

Učenice 3.d razreda Osnovne škole Ljudevita Gaja otkrile su kako je bilo raditi na projektu te koje su dobrobiti ovakve inicijative.

“Mislim da će djeca početi više čitati ako napravimo tu knjižnicu kućicu uzmi i ostavi jer djeca danas više koriste razne uređaje kako bi igrali igrice nego čitali knjige. Ova kućica služit će svima da više čitaju i da posuđuju knjige ne samo u gradskoj već i “školskoj” knjižnici”, rekla je Julija Berger.

“Knjižnica će nas potaknuti da više čitamo, ali i da naši sugrađani više čitaju, možda će netko pronaći knjigu koju drugdje nije mogao naći, ljepše će nam izgledati školsko dvorište, bit ćemo ponosni na svoj trud i rad, samo su neke dobre strane ove kućice uzmi ili ostavi”, rekla je Vita Kuzman.

“Meni je bilo zabavno raditi na ovom projektu i nadam se da će ljudi koristiti knjižnicu”, rekla je Amelija Jurilj.

A da je bilo zabavno raditi potvrdila je i Ema koja jedva čeka otvorenje.

Tako će u povodu Svjetskog dana knjige, 23. travnja biti otvorene kućice “uzmi i ostavi” knjige.