Skeniranje stanja taekwondo sporta u Hrvatskoj započelo u Zaprešiću

NOVOSTI SPORT

Hrvatski taekwondo savez pokrenuo je inicijativu da u narednih mjesec dana obiđe sve županijske taekwondo centre kako bi se upoznao sa situacijom u klubovima nakon negativnog utjecaja pandemije COVID – 19 na cjelokupni sport. Tom je prilikom predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Anto Nobilo sa svojim suradnicima obišao klubove na području Zagrebačke i Karlovačke županije. Nakon održanog radnog sastanka u Zaprešiću na kojem su svi klubovi mogli istaknuti probleme s kojima se suočavaju kod ponovnog pokretanja rada, klubovi i čelnici saveza zajedno s vodećim ljudima lokalnih sportskih zajednica odredili su plan daljnjih aktivnosti i djelovanja s ciljem povratka djece u sportske dvorane.

“Namjera nam je bila da utvrdimo realnu situaciju u klubovima s obzirom na pandemiju, koja je upravo prije godinu dana proglašena, kao i zabrana treniranja i zabrana natjecanja. Sve je to ostavilo teške tragove na cijeli sport, a onda i na taekwondo. Želimo utvrditi kolika je šteta napravljena i što se može napraviti da se popravi situacija. Veliki broj mladih se prestao baviti sportom i to nije dobro za njihov razvoj. Trebali bismo svi kao društvo napraviti dodatne napore da vratimo mlade jer ćemo inače imati teške posljedice u budućnosti. Klubovi koji su trenirali u sportskim dvorana najlošije su prošli jer im nisu dopušteni treninzi, a klubovi koji imaju vlastite prostore imaju otprilike 30 posto gubitka”, naglasio je Anto Nobilo, predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza.

Potvrdio je da su kao Savez u stalnom kontaktu s Hrvatskim olimpijskim odborom, Državnim uredom za sport pri Ministarstvu turizma i sporta i stožerom civilne zaštite i pokušavaju se boriti za taekwondo sport. Podsjetio je da su napravili veliko prosvjedno okupljanje u Zagrebu, kako bi ukazali na probleme, ali i naglasio da ne žele ići preko epidemioloških mjera.

“S druge strane, mi smo društveno osjetljivi i ne gledamo samo svoj sport. Gledamo na potrebu da se zaštitimo od pandemije. Prvi i osnovni cilj u sportu je unaprjeđenje zdravlja nacije, dakle, ne možemo raditi nešto što narušava zdravlje nacije. Trebamo se boriti za poziciju taekwondoa, ali ne preko znanstvenih tvrdnji medicinara, koji kažu da stanje u ovom trenutku nije dobro. Mi ne želimo izigravati propise, ne želimo pridonijeti širenju pandemije, jer nam je zdravlje sportaša najvažnije. Znamo da ovi klinci koji treniraju, da se možda neće teško razboljeti, ali oni imaju roditelje, djedove, bake… nećemo ići preko epidemioloških mjera. Cijeli svijet je pretrpio velike gubitke u taekwondou, Svjetska federacija je početkom 2020. prekinula sva natjecanja. Mi želimo trenirati, ali želimo biti i društveno odgovorni”, dodao je.

Da je stanje izazovno rekao je Lovro Benčević, predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Zaprešića.

“Stanje je izazovno, ali kao i uvijek zaprešićki sportaši se ne daju. Uz sve moguće napore koje smo morali napraviti, od elementarne nepogode zbog koje je nastradala dvorana Športsko-rekreacijskog centra do financijskih problema, opet smo uspjeli 2020. zatvoriti i to svi zadovoljni kako je završila. U 2021,. ušli smo punim plućima s povećanjem sredstava od strane Grada Zaprešića za pola milijuna kuna od dosadašnjeg iznosa što je u ovim vremenima dosita jako velika stavka za sve zaprešićke sportaše. No, ono što bi htio naglasiti je da je velika čast što je predsjednik Taekwondo saveza došao u Zaprešić održati radni sastanak, dobro je došao dapače, i mi kao Zajednica športskih udruga Grada Zaprešića ćemo i u budućnosti podržavati ovakve inicijative”, naglasio je Benčević.

Domaćin radnog sastanka u Zagrebačkoj županiji bio je Taekwondo klub Zaprešić.


“Puno inicijativa kreće iz ovog malog i prekrasnog grada Zaprešića i taekwondo je samo jedana sastavnica te zaprešićke priče i ja vjerujem da i nama, kao i ostalim klubovima županije koji se bave taekwondo-om i para-taekwondoo, ovaj sastanak će itekako doprinijeti boljem i kvalitetnijem radu u budućnosti”, rekao je Viktor Romančuk, tajnik zaprešićkog kluba.


U pratnji izaslanstva Hrvatskog taekwondo saveza bio je Ivan Šapina iz Taekwondo kluba Marjan iz Splita, kandidat za Olimpijske igre u Tokiju. Trenutno se sprema za Europsko prvenstvo, koje će se u travnju održati u Sofiji, a u svibnju ga očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre. Vjeruje da će biti među dva najbolja borca u svojoj kategoriji i izboriti izravni plasman u Tokio i pridružiti se Toniu Kanaetu, Matei Jelić i Kristini Tomić koji su svoj plasman na Olimpijske igre već izborili.