8. ožujak – Međunarodni dan žena

RAZNO

Međunarodni dan žena slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Još važnije, taj bi dan, bar simbolički, trebao pod povećalo staviti položaj žena u društvu, naglasiti važnost ravnopravnosti i upozoriti na sve situacije i područja u kojima smo od te ravnopravnosti još daleko.

Prvi službeni međunarodni dan žena obilježen je 1911. godine i to na 19. ožujka u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i Danskoj. Godinu dana ranije, u ljeto 1910. u Kopenhagenu je u sklopu Svjetskog kongresa socijalista, održana druga međunarodna ženska konferencija. Na konferenciji je na prijedlog poznate njemačke socijalistice i teoretičarke Clare Zetkin jednoglasno izglasano obilježavanje dana na koji bi se slavila društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena.

No, dan žena obilježavao se i ranije. Socijalistička partija Sjedinjenih Država još je 1909. obilježila prvi Dan žena i to 28. veljače kako bi se obilježio štrajk radnica u tvornicama odjeće zbog iznimno loših uvjeta rada od godinu ranije. Ulicama New Yorka marširalo je petnaestak tisuća žena koje su zahtijevale ostvarenje društvenih i političkih prava.

Izbijanjem I. svjetskog rata većina pokušaja konkretnih društvenih reformi je stala, no žene su nastavile održavati skupove i marševe kako bi obilježile Međunarodni dan žena. Najdramatičnije demonstracije održane su u Rusiji 1917. godine na posljednju nedjelju u veljači po gregorijanskom kalendaru. Po julijanskom kaledaru, demonstracije u Rusiji, koje su imale i snažan antiratni karakter, održane su 8. ožujka, datum na koji se i danas obilježava dan žena. Te su se demonstracije pokazale kao povijesno iznimno važan događaj, spona u lancu događaja, koji su doveli do Ruske revolucije. Nakon abdikacije cara Nikole, žene su u Rusiji dobile pravo glasa.

Do sredine sedamdesetih dan žena uglavnom je obilježavan u socijalističkim zemljama. U sklopu Međunarodne godine žene 1975. skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 8. ožujka, datum koji se u međuvremenu ustalio kao datum obilježavanja Međunarodnog dana žena. Danas se dan obilježava širom svijeta, često simboličnim marševima i skupovima, koji će ove godine zbog pandemije izostati.
Krajnji cilj zbog kojeg se dan žena i počeo obilježavati, potpuna politička, ekonomska i društvena rodna jednakost, još nije postignut. Razlika u prihodima između muškaraca i žena još uvijek postoji na globalnoj razini, a žene su u većini društava podzastupljene u najvišim krugovima politike i biznisa.

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, s trenutnom brzinom napretka, razlika u primanjima muškaraca i žena na globalnoj razini nestala bi za 170 godina.

Žene su u Hrvatskoj i dalje manje plaćene od muškaraca i imaju nižu prosječnu mirovinu. Zbog obiteljskih obveza biraju uglavnom slabije plaćena zanimanja, a zbog rodiljnog dopusta i bolovanja kako bi njegovale djecu ili roditelje kažnjene su manjim primanjima, što se vidi i na mirovinama. Statistika pritom pokazuje da poduzeća u kojima su žene na vodećim položajima, a takvih je malo, donose veću dobit.

U povodi obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena Europski parlament naglašava njihovu ključnu ulogu tijekom koronakrize. Žene su predvodnice u borbi protiv pandemije koronavirusa, među ostalim i zato što prevladavaju u zdravstvenom sektoru. Mnoge su također teško pogođene jer su na nesigurnim radnim mjestima koja su nestala ili su se promijenila zbog krize. Osim toga, stalna ograničenja kretanja dovela su do porasta nasilja u obitelji. Parlament je pozvao na rješavanje tih nejednakosti.