Kako se trenira prema novim epidemiološkim mjerama

KORONAVIRUS

U sklopu popuštanja antipandemijskih mjera, na prijedlog Nacionalnog stožera civilne zaštite, Vlada RH odlučila je da se sportašicama i sportašima od ponedjeljka, 1. ožujka omogući održavanje treninga u zatvorenim prostorima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Dvorane moraju biti redovito provjetravane, a omogućeno je treniranje jedne osobe na 20 kvadratnih metara i to mora biti jasno istaknuto. Dopušteni su samo treninzi bez kontakta između sportaša, kako kod pojedinačnih, tako i kod grupnih sportova. Obavezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska te svih aktivnosti osim samog vježbanja. No, kako to izgleda u praksi otkrila nam je trenerica Nika Crljen, voditeljica plesnog studija.

“Nalazimo se u novoj situaciji, vježbamo prema novim epidemiološkim mjerama, za sada smo imali nekoliko treninga i dobro nam ide. Organizirala sam manje grupe kako bismo zadržali razmak uz pomoć obilježenih mjesta na podu dvorane. Tako da uz pomoć tih oznaka pokušavamo plesati, zadržati svoja mjesta i razmak. Situacija je poprilično teška, no najbitnije nam je trenutno da treniramo, da se vidimo jer je period od tri mjeseca bez fizičke aktivnosti uistinu bio predug. Budući da nismo imali nikakvu aktivnost i ovakav način treniranja je dobar. Jesu li ovakve stroge mjere potrebne – bit ću subjektivna pa ću reći da nisu, no nadamo se nekim boljim vremenima i da će se ove epidemiološke mjere ublažiti i da će situacija biti povoljna kako bi se svi mogli vratiti u dvoranu”, rekla je Nika.

Kako je grupni sport vježbati bez kontakta, objašnjava Nika.

“Pokušavamo plesati bez kontakta, za sad nam dobro ide, više radimo na kondiciji i na plesnoj tehnici koja ne zahtijeva nikakav kontakt, ni dodir plesača. Znali smo kondiciju vježbati u parovima sada to više nije moguće, no uspijevamo”, dodala je.

Mjere iz područja sporta na snazi su do 15. ožujka, a kada očekuje dodatno popuštanje mjera doznali smo od trenerice Nike.

“Vjerujem da će s ljepšim vremenom, s proljećem, mjere i popustiti, a iskreno se nadam da će do rujna cijela ova situacija poći u zaborav”, zaključila je Nika Crljen, voditeljica plesnog studija.

 

FOTO: Plesni studio Jeté Zaprešić