Najbolje od najboljih, dobitnike Oskara znanja, primio zaprešićki gradonačelnik

NOVOSTI

Dobitnike Oskara znanja primio je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Oskar znanja najveća je i najznačajnija nagrada u obrazovanju kojom se već 16 godina nagrađuju najbolji učenici i nastavnici osnovnih, srednjih, glazbenih i umjetničkih škola u Republici Hrvatskoj. Ova prestižna nagrada dodjeljuje se učenicima koji su osvojili prva mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima, a ove godine čak su četiri Oskara stigla su u Zaprešić.

Luka Živoder, učenik Osnovne škole Antuna Augustinčića, osvojio je 1. mjesto na natjecanju iz kemije za 8. razrede (2019./2020.) uz pomoć mentorice Tajane Medvid i nagrađen je Oskarom znanja.

“Uložio sam puno truda. Malo je bilo teže zbog pokusa koje nismo mogli toliko uvježbavati budući da je nastava bila online, ali sam pak zbog nastave na daljinu imao puno više vremena koje sam posvetio učenju kemije. Dosta sam truda uložio, jako puno mi je mentorica pomogla jer bi nakon nastave prije pandemije još satima i satima u kabinetu radili pokuse, što je zapravo najzanimljiviji način učenja kemije, a ne štrebetanje iz literatura. Zajedno smo uložili dosta truda pa se to sve nekako posložilo”, rekao je Luka.

Ponosna mentorica Tajana Medvid složila se sa svojim učenikom. “Puno je rada zato što nije sve redovno gradivo, nego treba proširiti gradivo, ići u detalje, raditi pokuse kako bi znali u drugim zadacima povezivati i donositi zaključke. Malo je bilo kompliciranije jer je nastava dosta dugo bila online pa smo tada jedine pokuse mogli gledati online, nismo ih mogli izvoditi uživo. No budući da se Luka i lani pripremao za natjecanje iz fizike prošli smo pokuse prijašnjih godina pa smo ove samo nadograđivali stečena znanja, ali nažalost pokuse nismo mogli izvoditi zbog cijele situacije”, objasnila je Tajane Medvid, profesorica kemije.

Osim Luke, Oskara je dobila i Andrea Brzica, učenica Osnovne škole Ljudevita Gaja, za 1. mjesto na državnom natjecanju iz fizike za 8. razrede (2019.2020.) uz pomoć mentora Antonia Svedružića.

 

“Kada pričamo o količini truda kojeg sam uložila da bi osvojila ovu nagradu riječ je o satima i satima rada, neprospavanim noćima, provođenju eksperimenata, čitanju literature, dograđivanju svoga rada i stvarno sam jako puno vremena odvojila za to natjecanje, ali ne samo zbog rezultate, nego i zbog moje ljubavi prema fizici. Moj cilj i kada sam krenula na natjecanje nije bio osvojiti ni prvo, ni drugo, a ni treće mjesto, nego ponajprije naučiti što više o fizici. Ova nagrada mi znači puno jer je dokaz mog rada, truda i svega onoga što sam uložila. Mentor mi je pomogao jako puno jer me vodio kroz cijeli proces i bez njega ništa ne bi bilo moguće zato što je on taj koji me uputio u svijet fizike i koji je učinio da fiziku volim”, kazala je Andrea kojoj je plan baviti se fizikom i u budućnosti.

Treći Oskar pripao je Valu Karanu, učeniku Osnovne škole Ljudevita Gaja, koji je osvojio 1. mjesto na državnom natjecanju iz fizike za 7. razrede (2019.-2020.) mentor je bio, također, Antonio Svedružić.

Matej Nemčić iz Osnovne škole Ljudevita Gaja pod mentorstvom Ivice Kolarića dobio je Oskara znanja iz robotike.

 

“Uložio sam puno truda, puno vikenda, učenja kako da robot bude što bolji, da radi, da program bude što bolji. Ja sam radio na konstrukciji robota koja je morala biti čvrsta, a moj partner radio je na programu. Uglavnom radili smo dva robota koja igraju nogomet pa kako bi udarili loptu moraju biti čvrsti. Uglavnom uložio sam puno slobodnog vremena da napravim što boljeg robota koji me na kraju doveo do ove nagrade koja mi puno znači”, zaključio je Matej.

Na ostvarenim rezultatima čestitao im je gradonačelnik Željko Turk.

“Kao gradonačelnik ovoga grada osjećam se sretno, zadovoljno i ponosno kada mladi našega grada kroz natjecanja na najvišoj razini dokazuju svoje liderstvo. Čestitam vam na izvrsnim rezultatima. Oni su pokazatelj vašeg znanja, rada, truda i umijeća. Uz pomoć i vodstvo vaših mentora koji su vas znali prepoznati i educirati ostvarili ste rezultate koji su najbolji od najboljih. Ponos je to svakako nas, vas, vaših škola i roditelja. Oni će vam biti poticaj u danjem obrazovanju, a ne sumnjam da ćemo, u vremenu pred nama, čuti još mnogo dobroga od vas jer vi ste ponos Zaprešića,” rekao je gradonačelnik Željko Turk ističući kako će uskoro biti održan i gradski Oskar znanja, odnosno, dodjela priznanja i nagrada svim zaprešićkim učenicima koji su na državnim i županijskim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta..

Na natjecanjima u školskoj godini 2019./2020., za koja se dodjeljuje nagrada Oskar znanja, sudjelovalo je gotovo 100 000 tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji su se natjecali na školskoj razini, plasman na županijsku razinu ostvarilo je oko 35 000 učenika, a na državnoj razini, koja je iznimno ove godine održana online, sudjelovalo je 3000 učenika. Zbog epidemiološke situacije dio županijskih i državna natjecanja nisu se mogla održati u predviđenom terminu u ožujku i travnju, te su održana online od rujna do prosinca 2020.

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na ovom prestižnoj nagradi koju su zaslužili vrijedim i predanim radom!