39-godišnjak zaradio kaznenu prijavu za davanje lažnog iskaza i nedozvoljenu uporabu osobnih podataka

POLICIJSKA POSTAJA ZAPREŠIĆ

Zaprešićka policija dovršila je kriminalističko istraživanje provedeno nad 39-godišnjakom kojega se tereti za davanje lažnog iskaza te nedozvoljenu uporabu osobnih podataka.

Naime, policijski su službenici uređajem za mjerenje kretanja vozila utvrdili da je vozilom zagrebačkih registarskih oznaka, početkom kolovoza 2020. godine oko 14.15 sati u Zaprešiću u Ulici bana Josipa Jelačića kod kućnog broja 102, počinjen prometni prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja. Slijedom navedenog je proslijeđena obavijest i izvješće o počinjenom prekršaju zajedno s prikazom slike uređaja za mjerenje brzine, vlasniku osobnog automobila s time da se po primitku navedenih obavijesti, kroz dostavljen obrazac s podacima o vozaču izjasni je li on ili netko drugi upravljajući vozilom navedenog dana počinio prekršaj. U prosincu 2020. godine policijski službenici su zaprimili traženi obrazac u kojem stoje upisani podaci umrle osobe kao osobe koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem potvrđena je sumnja kako je osumnjičeni po primitku obavijesti o počinjenom prometnom prekršaju koji pošiljku je vlastoručno primio i potpisao, početkom prosinca 2020. godine, elektroničkom poštom proslijedio obrazac u koji je upisao osobne podatke muške osobe kao osobe koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja. Zlonamjerno je koristio osobne podatke umrle osobe te tako svjesno dao lažni iskaz kako bi izbjegao odgovornost i sankciju prekršajnog postupka znajući da navedena osoba nije upravljala u vrijeme počinjenja prekršaja. Policijski službenici iz Zaprešića posumnjali su istinitost prijavljenog te provjerom podataka potvrdili da se radi o lažnom iskazu.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju kaznena prijava je podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.