Dan ružičastih majica obilježava se i u školama zaprešićkog kraja

NOVOSTI

Danas je Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama.

Hrvatski sabor je 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima koji se od tada obilježava svake zadnje srijede u veljači.

Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje. Kolege iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana dolaziti u školu identično obučeni kako bi mu iskazali potporu te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

Iako se tijekom cijele školske godine u zaprešićkim školama na satovima razredne zajednice, ali i u sklopu drugih predmeta te online radionica naglašava važnost međusobne tolerancije, uvažavanja i suzbijanja svakog oblika nasilja među djecom i mladima, Dan ružičastih majica odlična je prilika da se još jednom skrene pozornost na ovaj gorući problem. Tako danas prigodnim programima svaki razred zasebno, kao i vrtićke grupe zaprešićkog kraja obilježavaju ovaj hvalevrijedan Dan.

Bullying – termin preuzet iz engleskog jezika je i kod nas uobičajen naziv za vršnjačko nasilje. Pri čemu je bully termin kojim se označava osoba koja vrši takvo nasilje nad drugima. Radi se o konstantnom obliku agresivnog (fizičkog ili verbalnog) zlostavljanja, vrijeđanja ili omalovažavanja pojedinca. Ova vrsta nasilja može imati i svoj suptilniji oblik koji je teže prepoznati, pogotovo ako žrtva pati u sebi, ne govori o tome što joj se događa niti odraslima, niti svojim vršnjacima.

U novije vrijeme susrećemo se i sa specifičnim oblikom nasilja nazvanim cyber bulliyng – radi se o vrijeđanju i ponižavanju putem društvenih mreža na internetu (u ovo ubrajamo i nedozvoljeno objavljivanje nečijih slika, video zapisa ili javno vrijeđanje i negativno i posprdno komentiranje drugih osoba).

Izuzetno je važno s djecom razgovarati o svim oblicima nasilja i negativnog ponašanja prema drugima jer oni sami, pogotovo učenici mlađe dobi, ponekad nisu svjesni da neki oblici njihovog ponašanja spadaju u nasilje ili barem neprimjerene oblike ponašanja.

Vršnjačko je nasilje važno na vrijeme prepoznati i pružiti pomoć i podršku djeci koja ga trpe, ali i djeci koja su sklona nasilnom ponašanju.